Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Milyen lenne a fenntartható svájci életmód?

Posted by Suggestor - 2013. május 26. vasárnap

1998-ban a svájci Federal Institute of Technology – ETH – kidolgozott egy energiapolitikai modellt: hatékony technológiával az ipari országoknak csökkenteniük kell az energiafogyasztásukat 2000 wattra lakosonként – globális átlagban. A felszabadított erőforrásokat a szegénység és éhezés elleni küzdelemre használhatnák világszerte, és nem kellene csökkenteni a nyugati országok életszínvonalát.

Bazel volt a kísérleti terep, 2008-ban csatlakozott hozzá Zürich. Az elektromos energiafogyasztás mellé csatlakozott egy újabb cél: az üvegházgáz kibocsátás csökkentése 1 tonna/fő/évre.

A kutatók abban reménykedtek, hogy találni fognak néhány háztartást, amelyik megfelel a kritériumoknak: a 2000 watt és 1 tonna CO2 társadalomnak.

A felmérés és életstílus analízis módszer kombinációjával a kutatók egyedülállóan részletes bepillantást kaptak a svájci népesség különböző életstílusába.

3369 háztartás válaszolt az életmódra, közlekedésre, élelmiszer- és fogyasztói javak beszerzésére vonatkozó kérdésekre.

A kutatók kiszámolták az egyéni energiafogyasztást és annak eredményeképpen az üvegházgáz kibocsátást, és minden egyes háztartás környezeti lábnyomát.

Nem volt egyetlen egy háztartás sem, amely megfelelt volna teljesen a 2000 wattos társadalom feltételeinek: még az energia-hatékony háztartások is túl sok széndioxidot bocsátottak ki.

Lehet, hogy a nyugati életmód és a 2000 wattos társadalom ellentmondás?

A közgazdasági elmélet szerint a jövedelemmel arányosan növekszik a környezeti hatás, majd utána csökkenni kezd. Ezt nem erősítette meg a kutatás. Az igaz, hogy az energiafogyasztás, az üvegházgáz kibocsátás és a környezetszennyezés a jövedelemmel lineárisan növekszik, de a magasabb jövedelmeknél nem következik be csökkenés.

A háztartások energiafogyasztása a példaértékű 1400 watt/személytől a 20 000 watt/személyig terjedt, az átlag 4200 watt. Mindössze 2% volt a vizsgált háztartások között a 2000 watt határ alatt, és ők is jóval több CO2-t bocsátottak ki 1 tonnánál.

Ami viszont érdekes: az alacsony energiafogyasztású háztartások minden jövedelmi osztályban megtalálhatók. A cél tehát elérhető magas életszínvonal mellett is.

Részletesebben: az energia negyedét fogyasztják elektromos áramként, itt nagy csökkenésre nem lehet számítani az energia-hatékony készülékekkel.

Az energia nagyobb részét fordítják a háztartások fűtésre és közlekedésre.

Az alacsony energiafelhasználású háztartások ezeken a területeken teljesítenek jól: a fűtött terület négyzetmétere személyenként kicsi, és a fűtési igények viszonylag alacsonyak.

Ami a közlekedést illeti, ezek a háztartások korlátozták gépkocsi használatukat és a légi utazást.

A kutatók az életmódban és a közlekedésben látják a legtöbb javulási lehetőséget.

Még egyes alacsony energiafelhasználású háztartásokban is túl nagy a személyenként számított fűtött terület. A kocsival és repülőgéppel megtett utak az üvegházgáz kibocsátásnak csaknem 50%-áért felelősek, és súlyos környezetszennyezést okoznak.

Társadalmunk átváltoztatása fenntartható, 2000 wattos társadalommá lehetséges, de „csak a legnagyobb erőfeszítések árán”.

Az üvegházgáz kibocsátás csökkentése messze a legnehezebb. Svájcnak teljes energiafelhasználása 80%-át alacsony széntartalmú forrásokból kellene biztosítania, amit a nukleáris erőművek bezárásával megújuló energiából kellene nyernie, és nem csak az áramtermelést, de a fűtést és a közlekedést is ide értve. Ehhez nagy technikai áttörésekre van szükség, emellett életstílus-váltásra is.

Kisebb fűtött terület, kevesebb közlekedés, és semmi extravagancia, kerüljük a túlzott fogyasztást – javasolják a kutatók, így teremthető meg a fenntarthatóság.

Forrás: http://www.empa.ch/plugin/template/empa/3/136315/—/l=2

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.