Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A koenzim Q10 a felére csökkenti az összes okból való halálozást a szívelégtelenségben szenvedő betegeknél

Posted by Suggestor - 2013. május 27. hétfő

Különösen a szívelégtelenség kezelésére ajánlja a koenzim Q10-et Svend Aage Mortensen dán professzor,  mert természetes anyag, nincs mellékhatása, javítja a tüneteket, a funkciókat és az életminőséget a betegekben.

Az Európai Kardiológiai Társaság Szívelégtelenséggel foglalkozó éves találkozóján hangzott el az előadás.

A koenzim Q10 természetes módon előfordul a szervezetben, fontos szerepet tölt be a mitokondriumok (a sejtek energiatermelő központjai) elektronszállítójaként az energiatermelésben, emellett erős antioxidáns.

A szívelégtelenségben szenvedő betegek szívizmában a CoQ10 szintje alacsony, és a hiány egyre nagyobb lesz, ahogy a szívgyengeség súlyosbodik. Ezeket a betegeket statin tartalmú gyógyszerekkel szokták kezelni, mivel az blokkolja a koleszterinszintézist, de a statinok blokkolják a CoQ10 szintézist is a szervezetben, ami tovább csökkenti annak  szintjét.

A kutatók 420 súlyos szívelégtelenségben szenvedő pácienst kezeltek CoQ10-zel vagy placebóval –  randomizált kettős vak kísérletben – , és 2 éven át követték a betegek állapotát. A kísérlet véget ért, ha kardiovaszkuláris okból bekövetkezett a halál, sürgős transzplantáció szükséglete lépett fel, vagy ha a keringés mechanikus segítésre szorult.

A CoQ10-zel kezelt betegeknél ilyen sürgős beavatkozási szükséglet 50%-kal kevesebbszer fordult elő. Ugyanígy felére csökkent a bármely okból bekövetkezett halálesetek száma.

Mortensen professzor határozottan  ajánlja a CoQ10-et a kezeléshez: „A CoQ10 az első gyógyszer, amely javítja a krónikus szívgyengeséggel élők túlélését, hozzá kell adni a szívelégtelenség terápiához.”

Majd hozzáfűzte:

„Más szívgyógyszerek inkább blokkolják, mintsem segítenék a sejtfolyamatokat, és mellékhatásaik lehetnek. A CoQ10 táplálékkiegészítő, ami természetes és biztonságos anyag, korrigálja a hiányt és leállítja az anyagcsere ciklus ördögi körét a krónikus szívgyengeségben szenvedők energiahiányos szívében.”

Az élelmiszerek – vörös húsok, növények, halak – is tartalmazzák a CoQ10-et, de az azokból nyerhető mennyiség nem elegendő a szívelégtelenség befolyásolásához.

A CoQ10 táplálékkiegészítőként is kapható, de a professzor figyelmeztet, hogy befolyásolhatja egyes gyógyszerek (például az alvadásgátlók) hatását, ezért szedéséhez az orvos tanácsát kell kérni.

Az ischémiás szívbetegek, akinek statint kell szedniük, szintén profitálhatnak a CoQ10 szedéséből.

Mortensen professzor erre a kérdésre így reagált:

„Nem végeztünk ellenőrzött kísérleteket arra vonatkozóan, hogy a statin terápia kiegészítve CoQ10-zel jobban javítja-e a halálozást, mint a statin egymagában. De a statinok csökkentik a CoQ10 szintjét, és a vérben keringő CoQ10 hatékonyan gátolja az LDL koleszterin oxidációját, úgy hogy azt hiszem, hogy az ischémiás betegek is jó, ha kiegészítik statin terápiájukat CoQ10-zel.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-05/esoc-fdt052213.php

2 hozzászólás to “A koenzim Q10 a felére csökkenti az összes okból való halálozást a szívelégtelenségben szenvedő betegeknél”

 1. Névtelen said

  Q10 a felére csökkenti az összes okból való halálozást
  Akkor az emberek fele örökké fog élni, mert ezek szerint az aggkori végelgyengülésből származó halálozást is a felére csökkenti. És persze az összes autóversenyzőnek és katonának is Q10-et kell szednie. No comment.

  • Suggestor said

   Igaz! (:
   A cím valóban nem szerencsés. Ettől függetlenül, nem gondolom, hogy az erőszakos és a baleseti halálozás ide tartozna, ők – többnyire – egészséges emberek, akiket külső ok miatt ért a halál, amin nem segít a CoQ10. Az pedig, hogy az emberi életnek határa van, nyilvánvaló. De azért megváltoztatom a címet. (:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.