Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A probiotikumoktól javul az agy működése

Posted by Suggestor - 2013. május 29. szerda

Ha a bélbaktériumok megváltoznak a táplálkozásváltás hatására, az kihat az agyműködésre is.

A University of California – Los Angeles kutatói megerősítették, hogy azoknak az egészséges nőknek, akik rendszeresen ették a probiotikumokat tartalmazó joghurtot, változások mentek végbe az agyműködésében. A bakteriális környezet, a bél mikroflórája képes befolyásolni az agyműködést, ez jelentősen megkönnyíti az agyfunkció javításának lehetőségét – akár diétával, akár gyógyszerrel.

„Kutatásunk azt mutatja, hogy a joghurtnak olyan összetevői vannak, amelyek ténylegesen képesek megváltoztatni, ahogyan az agyunk a környezetre reagál. Ezt tekintetbe véve, új értelmet nyer az „az vagy, amit megeszel” mondás” – mondja Dr. Kirsten Tillisch, az egyetem professzora. „Az emésztőrendszer és az agy kapcsolata kétirányú utca.”

Tudták a kutatók, hogy az agy jelzéseket küld az emésztőszervekbe, ezért járul hozzá a stressz vagy az érzelmi élet anomáliája gyomor- és bélpanaszok keletkezéséhez. De a jelzés visszafelé is megy!

„Időről időre halljuk a betegektől, hogy azelőtt soha nem érezték magukat depressziósnak vagy szorongónak, amíg nem keletkeztek emésztőszervi problémáik.”

A kísérleti személyeket – 36 nőt, 18 és 55 év közöttieket – három csoportra osztották: egyik csoport többféle probiotikummal készült joghurtot evett (olyan baktériumokat tartalmazott, amelyek pozitív hatással vannak a belekre) naponta kétszer négy héten át, a másik csoport egy tejterméket, amely joghurtnak látszott, de nem tartalmazott probiotikumot, a harmadik csoport nem kapott semmit.

A kísérleti személyek agyát fMRI-vel szkennelték a 4 hetes kísérlet elején és végén, egyszer a pihenés állapotában, egyszer érzelem-felismerő feladat alkalmával. (Dühös vagy rémült emberek arcának képét mutatták nekik, és ugyanazokat az érzelmeket kifejező arcokkal kellett párosítaniuk.)

Ezt a feladatot, amellyel az érzelmi és a kognitív agyterület bevonását mérték vizuális stimulus hatására, azért választották, mert az előzetes állatkísérletek a bélflóra változását az érzelmi magatartással hozták összefüggésbe.

Az érzelmi reaktivitási feladatra válaszul azoknál a nőknél, akik probiotikus joghurtot fogyasztottak, a többiekkel összehasonlítva, csökkent az aktivitás azokon az agyterületeken, amelyek feldolgozzák és integrálják a belső szervi érzeteket, például az emésztőszervekét.

Emellett, ugyanők, nem érzékelték olyan mértékben a saját érzelmi-kognitív-testérzékelő hálózatukat, mint a többiek. (A többi nőnél stabil vagy növekvő aktivitás mutatkozott ezen a hálózaton.)

A nyugalmi állapotban való agyszkennelés azt mutatta, hogy a probiotikumot fogyasztó nőknél erősebb volt a kapcsolat, az összeköttetés az érzelmi-testérzékelő terület és a gondolkodással összefüggő terület között. Míg a tejterméket nem fogyasztók inkább az érzelmi-testérzeti területhez mutattak nagyobb fokú kapcsolódást, a nem-probiotikus tejtermék fogyasztóinak eredményei valahol a két csoport között voltak.

A kutatókat meglepte, hogy ilyen sok agyterületre kiterjed a hatás.

„A nyugati étrend zsírban és szénhidrátban bővelkedik, ez egészen más bélflórát hoz létre, mint a nagy rosttartalmú, zöldségekben gazdag diéta. Most már tudjuk, hogy ez nem csak az anyagcserére van hatással, hanem az agy működésére is kihat.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-05/uoc–cgb052813.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “A probiotikumoktól javul az agy működése”

  1. Névtelen said

    Rákerestem a neten, hogy miben van sok probiotikum a Danone joghurton kívül és ezt a cikket találtam: http://www.origo.hu/egeszseg/20101217-probiotikumok-inkabb-a-joghurt-mint-a-kapszula.html
    Ez alapján sok másik joghurt és a savanyú káposzta is jó.
    De a joghurt és a kefír mindenképpen jó választás sok más szempontból is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.