Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Sok a miniatűr műanyag szemét a Genfi-tóban

Posted by Suggestor - 2013. május 30. csütörtök

Az École Polytechnique Fédérale de Lausanne kutatói nagy koncentrációban találtak  5 milliméternél kisebb műanyag hulladékot  Nyugat-Európa legnagyobb tavában, a Genfi-tóban. Elég nagy koncentrációban ahhoz, mondják, hogy aggályokat keltsen.

Az óceánkutatók már kimutatták, hogy ezek a miniatűr plasztikdarabok ártalmasak lehetnek a halakra és a madarakra, azokra, amelyek planktonokkal vagy más, apró vízi élőlényekkel táplálkoznak, de a tavak és a folyók vizsgálatát még csak most kezdték meg.

„Meglepett bennünket, hogy ilyen magas koncentrációban találtuk a műanyag hulladékot, méghozzá egy ennyire környezettudatos ország, mint Svájc mellett” – mondja Florian Faure.

A Genfi-tónak a fürdőhelyein is, és a tó vizében is jelentős mennyiségű az apró, maximum 5 milliméteres plasztikdarabka. A mikroméretű műanyag szemét lehet a fő forrása az óceán műanyag-szennyezettségének, mert a tudósok körülbelül 20 százaléknyira becsülik az egyenesen a tengerekbe dobott műanyag szemetet. A többi szárazföldi eredetű: a hulladéklerakókból, az utcai szemétből, a szennyvízből származik.

A szárazföldi állatok is veszélyben vannak, mind fizikailag, mind kémiailag. A lenyelt apró plasztikdarab eltömítheti az állat bélcsatornáját, vagy megfulladhat tőle. De mérgező anyagok is kioldódhatnak belőle, például biszfenol A (BPA) vagy ftalátok, amelyek rákkeltőek. Ezeket az anyagokat az átlátszó műanyagok gyártásához használják.

A kutatók változatos módszerekkel próbálták megállapítani a műanyag mennyiségét a tóban, állatok, halak boncolásával, madarak ürülékének megvizsgálásával, vagy éppen úszó hálót vontak egy csónak után a Genfi-tóban, hogy összegyűjtsék az összes szilárd anyagot a víz felszínéről. Majd elemezték a mintákat, összetételük szerint.

Minden egyes vízmintában találtak műanyagot, hasonló mértékben ahhoz, mint amit a Földközi-tengerben mutattak ki.

A kutatók kiterjesztik a vizsgálatot az ország összes folyójára és tavára, és megnézik a mikroszennyező anyagok – PCB-k – koncentrációját is.

Forrás:

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-05/epfd-mpp052413.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “Sok a miniatűr műanyag szemét a Genfi-tóban”

  1. Névtelen said

    Gondolom, hogy az ilyen apró, porszerű szennyeződés a széllel és az esővel is odajuthatott és mindenhova máshova is odajuthat, nyilván a tüdőnkbe is. Az ilyen szennyeződést nem figyelik, amikor a levegőminőséget nézik? Nincs erre vonatkozóan is határérték? Gondolom, Svájcon kívül a vizeket sem vizsgálják ebből a szempontból.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s