Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A jó veseműködés még a születés előtt eldől

Posted by Suggestor - 2013. június 1. szombat

John Bertram professzor szerint (Monash University) a méhben uralkodó körülmények döntik el, egészségesen fejlődik-e a magzat veséje, vagy komoly problémákkal kell-e megküzdenie évtizedek múlva.

A nemzetközi gárda a Lancet folyóiratban publikálta tanulmányát, amelyet megjelent kutatások anyagának összegzésével készített – a méhen belüli környezet felnőtt kori egészségre gyakorolt hatásáról.

Az alacsony születési súly és a koraszülöttség a későbbiekben magas vérnyomáshoz és krónikus vesebetegséghez vezethet, azért, mert alacsony a vesék szűrő-egységeinek – nefronjainak *– száma.

* A vese működési egysége a nephron (nefron), amelynek vesetestecskéjében az elsődleges szűrlet képződik, majd csatornarendszerében vizeletté alakul és a vizeletelvezető rendszer felé továbbítódik. (Wikipédia)

Bertram professzor két évtizede kutatja a nefronokat.

„A vesék különösen érzékenyek a méhen belüli életben, és  a terhesség 36 hetében megszűnik a nefrontermelés. Amikor a baba időre megszületik, a nefronok kialakulásának folyamata már befejeződött, és nem lehet újraindítani.”

Az ember átlagosan egy millió nefronnal születik, és évente 6000-t veszít.

Ugyanakkor, Bertram professzor kutatása szerint nagy az emberek között a különbség a nefronok számát illetően: 200 000-től a nagyjából két millióig. A nefronok száma a születési súlyhoz kapcsolódik, az alacsony születési súly egyenlő az alacsony nefronszámmal, és a nagyobb súlyú bébik nagyobb nefronszámmal rendelkeznek.

Tekintettel arra, hogy az élveszületések 15%-ában kis súlyú újszülöttek jönnek a világra világszerte, az anya egészségének – és a szűrővizsgálatoknak fontos szerepe van.

„Az anya életmódja a terhesség alatt kihat a magzat veséjének fejlődésére: például, a magas zsírtartalmú táplálkozás, az alkoholfogyasztás, az antibiotikumok szedése, és a stressz-hormonok hatása negatívan hat a vesefejlődésre.”

„Erős az összefüggés a születési súly, a nefronok száma és a később, az életben bekövetkező betegségek között, és mivel a baba súlyát rutinszerűen mérik sok országban, azt javasoljuk, hogy a születési súly legyen egy olyan paraméter, amelynek alapján az orvosok meghatározzák, milyen gyakran szükséges mérni a vesefunkciót vagy a vérnyomást.”

„Az újszülött teljesen egészségesnek tűnhet, de ha a születési súlya alacsony, annak 40 év múlva következményei lehetnek. Proaktívnak kell lennünk a betegségek felderítésében már korai stádiumban.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-05/mu-gkh052913.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.