Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A megemelkedett széndioxid-szinttől zöldebb lesz a Föld

Posted by Suggestor - 2013. június 5. szerda

A tudósok már egy ideje gyanítják, hogy a Föld zöldülését, amit az 1980-as évek óta mutatnak a műholdfelvételek, a növekvő széndioxid koncentráció okozza a Föld atmoszférájában.

Egy tanulmány most bizonyítja a Föld száraz területeinek fokozatos zöldülését 1982-től 2010-ig – a CO2 fertilizáló, megtermékenyítő hatására.

A vizsgált területek között van Észak-Amerika dél-nyugati sarka, Ausztrália, a Közép-Kelet és Afrika néhány része. A CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization) – ausztrál tudományos kutatóközpont tudósai Randall Donohue vezetésével kifejlesztettek egy matematikai modellt, amely segít megjósolni a CO2 koncentráció fertilizációs hatásának mértékét.

Majd a jóslatot tesztelték a műholdas felvételek vizsgálatával, szétválasztva a CO2 hatását más tényezőktől: a csapadéktól, a levegő hőmérsékletétől, a fény mennyiségétől, a földhasználat változásától.

A kutatók modellje azt jósolta, hogy a lombozat 5 – 10 százalékkal növekedett, 14 százalékos széndioxid koncentráció növekedés mellett, a vizsgált időszakra vonatkozóan.

A műholdas adatok ezt alátámasztották, 11 százalékos növekedést mutatva a levélzet gyarapodásában.

“Sok tanulmány mutatott már rá a vegetáció átlagos gyarapodására szerte a Földön, és sok spekuláció történt ennek okát illetően” – mondja Donohue. Mindezidáig a zöldülést a nyilvánvaló éghajlati tényezőkkel kapcsolták össze, mint a hőmérséklet emelkedésével, ahol normálisan hűvös a hőmérséklet, vagy a csapadék növekedésével, ahol normálisan száraz az éghajlat. Sokan bocsátkoztak spekulációkba a CO2 hatásáról is, de ezt igen nehéz volt bizonyítani.”

A kutatócsoport utánanézett a CO2 fertilizáció jeleinek a száraz területeken, mert “a műholdak nagyon jók a totális levélborításban bekövetkező változások detektálásában.”

“A levélborítás – kulcstényező, mert a levél több szenet képes kivonni a levegőből a fotoszintézis során, vagy kisebb a vízveszteség a fotoszintézis alkalmával, illetve mindkettő – a megemelkedett széndioxid-szint következtében. Ezt jelenti a CO2 fertilizációs hatása.”

De a meleg, nedves helyeken, például a trópusi esőerdőkben a levélborítás már annyira intenzív, amennyire csak lehetséges, valószínűtlen, hogy tovább növekedjen a magasabb CO2 koncentráció hatására.

A meleg, száraz területeken viszont a levélborítás nem teljes, a növények képesek több levelet hozni, ha van elég vizük. “Ha a megemelkedett CO2-szint következtében az egyes levelek vízfelhasználása csökken, a növények a leveleik számának növekedésével fognak válaszolni, ami mérhető a műholdfelvételekkel.”

Hogy szétválasszák a tényleges CO2 fertilizációs hatást a többi környezeti tényezőtől ezekben a régiókban, a kutatók elsőnek minden egyes helynek a 3-éves átlagos zöldülését állapították meg, majd csoportosították azt a csapadék mennyisége szerint, és végig követték a levélborítás változását 20 éven át. Ebből felismerhetővé vált a hosszú távú zöldülési trend.

A CO2 fertilizáló hatás nem csak a zöldülésben látszik meg, hanem megváltoztathatja a vegetáció típusát is a régióban.

“A fák újra benépesíthetik a füves pusztákat, amit szintén a CO2-hatásnak tulajdoníthatunk. A hosszú ideig élő fásszárú növények mélyen gyökereznek, valószínűleg többet képesek profitálni a széndioxid-szint emelkedésből, mint a fűfélék” – magyarázza Donohue.

Ha a klímaváltozás nem szól többről, mint a globális széndioxid-szint emelkedésről, az is jelentős környezeti változást okoz, a CO2-fertilizációs hatás miatt.

A tanulmány a Geophysical Research Letters folyóiratban jelenik meg.

Forrás: http://www.agu.org/news/press/pr_archives/2013/2013-24.shtml

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: