Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Folyamatosan növekszik az orvosi eszközökkel élő gyermekek száma, de az eszközöktől szenvedőké is

Posted by Suggestor - 2013. június 8. szombat

A modern orvosi eszközök segítenek az azokra rászoruló gyermekeknek  tovább élni, de – mint egy új kutatás mutatja – jelentős számuk a túlélésüket segítő eszköz okozta komplikációktól szenved.

A kutatók – a Cincinnati Gyermekkórház munkatársai – hangsúlyozzák, hogy növekvő populációról van szó, akiknek az ellátását javítani kell: megfelelő, a gyermekekre szabott dizájnnal, az eszközök biztonságosságának fokozásával.

Az orvostudomány és a gyermekgyógyászat lenyűgöző fejlődést mutattak az elmúlt néhány évtizedben, ami oda vezetett, hogy a rendellenességgel született és a koraszülött gyermekek hosszabb ideig élnek, úgyhogy ez probléma a siker mellékterméke” – jelentette ki Patrick Brady, a Journal of Hospital Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Az orvosi eszközök döntően javítják a többszörösen egészségkárosodott gyermekek életben maradását, mondja Brady.

Arról azonban kevés kutatás szól, milyen járulékos kockázatot okoznak ezek az orvosi eszközök a gyermekeknek, különösen, ha tekintetbe vesszük, hogy ezek az eszközök idegen tárgyak az emberi szervezetben, amelyekkel mechanikai természetű gondok lehetnek vagy amelyek fertőzést okozhatnak. Továbbá, a legtöbb orvosi eszközt felnőttek számára tervezték, és adaptálni kell őket a gyermekeknél való használatra.

A kutatásnak az volt a célja, hogy megállapítsa az orvosi eszközök használatával kapcsolatos mellékhatások számát és természetét a Pediátriai Egészségügyi Információs Rendszer adatainak felhasználásával – 2004 és 2011 közötti években.

A kutatás több, mint 12 000 negatív hatást okozó, orvosi eszközzel kapcsolatos esetet tárt föl – évente. És a kutatók meggyőződése, hogy az egészségügyi rendszerben az információ címkézésének köszönhetően, ez valójában alulbecslése a káros hatásoknak. Az egészségügyi információs rendszer nem teszi lehetővé, hogy a negatív hatások okát keresse a kutató: az eszközre adott biológiai reakció, emberi mulasztás, rossz működés váltotta-e ki.

A két leggyakrabban használt orvosi eszköztípus a vaszkuláris (központi vénás) és az idegrendszeri eszköz (agyi shunt) voltak, együttesen a mellékhatás-esetek 44,4 százalékát tették ki.

Kiemelkedően magas (75,5%) volt a komplex egészségkárosodással élő gyermekeknél az alkalmazott orvosi eszközökkel járó probléma, és megjegyzendő, hogy a legszélesebb korcsoport, ahol ilyen problémák merültek fel: a 2 éves, vagy ennél kisebb gyermekek voltak, az összes eset 40 százaléka.

“Bár sok miértre nem tudtunk választ adni, azt kijelenthetjük, hogy az orvosi eszközökkel kapcsolatos probléma nem ritka, és nagyrészt a komplex krónikus állapotban lévő kisgyermekeknél fordul elő. Még éppen csak elkezdtük feltenni a kérdéseinket arról, hogy mi okozza ezeket az eseteket, hogy lehetne megelőzni őket.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-06/cchm-ssm060413.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: