Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az egyszerű tengeri csigának több esze van, mint hinnénk

Posted by Suggestor - 2013. június 10. hétfő

A ragadozó mélytengeri csiga (Pleurobranchaea californica) az Egyesült Államok nyugati partjától kifelé, a mély óceánban éli egyszerű életét: táplálkozására nézve ‘generalista’, ami azt jelenti, hogy nem válogatós, mindennel megpróbálkozik, legalábbis egyszer – ahogy a Flabellina iodineat is csak egyszer kóstolja meg.

A Flabellina iodinea, amit ‘spanyol sálnak’ is neveznek, mert narancs színű kinövések borítják (cerata) bíborszín hátát, mintha rojtjai lennének, szintén a nyugati partoknál, a mély vizekben él. A Flabellina iodinea azonban kizárólag egyfajta táplálékot eszik, egy Eudendrium ramosum nevű szervezetet. A ‘spanyol sál’ bekebelezi áldozatát, teljes egészében, kivéve a szúró sejtjeit, azokat felrakja a saját ‘rojtjaira’ – így készít védő fegyverzetet magának.

Rhanor Gillette, molekuláris és integratív fiziológia professzor (University of Illinois) a ‘spanyol sálat’ az akváriumba helyezte, amelyben a Pleurobranchaea-t tartotta. A ragadozó csiga közeledett, megszagolta, majd beleharapott a bíborszínű jövevénybe. A Flabellina azonban megszúrta a Pleurobranchaeat, mire az elengedte. Mindkettő menekülésbe fogott.

A tudós kivette az akváriumból a ‘spanyol sálat’. De kíváncsiságának engedve, néhány perc múlva ismét visszatette az akváriumba. A Pleurobranchaea azonnali elkerülő hadműveletbe fogott, meg sem próbálkozott vele, hogy megegye.

“Ezután elkezdtük tesztelni, és úgy találtuk, hogy a Pleurobranchaeák megtanulták a ‘spanyol sál’ szagát nagyon specifikusan és szelektíven.”

A további kísérletekben a Pleurobranchaea viselkedése attól függött, mennyire volt éhes: ha nagyon éhes volt, teljes egészében bekebelezte a Flabellinát, míg ha jóllakott volt, még 72 óra múlva is elkerülte. Viszont a ‘spanyol sál’ közeli rokonát, a Hermissenda crassicornist kész örömmel elfogyasztotta.

Ez a viselkedésmód jól jön a Pleurobranchaeának a természetes környezetében, mondta Gillette. “Nagyon előnyös megtanulni, mi jó és mi nem jó, hogy dönthessen, vállalja-e a zsákmányállat megtámadásának kockázatát.”

Az egyszerű Pleurobranchaea nem is olyan egyszerű, sokkal bonyolultabb annál, amit eredetileg gondoltak róla.

“Már ismertük az idegi áramkört, amely lehetővé teszi az ilyen fajta döntést. De hogy ennyire szelektív tanulásra képes vele, ez kiszélesíti a funkcióról való tudásunkat, az állat képes költség-haszon döntést hozni, ami a kognitív képességeit magasabb szintre helyezi, mint amit eddig feltételeztünk a tengeri csigákról.”

Forrás: http://news.illinois.edu/news/13/0606sea_slugs_RhanorGillette.html

Egy hozzászólás to “Az egyszerű tengeri csigának több esze van, mint hinnénk”

  1. Névtelen said

    Azt gondolom, hogy tévedés ilyen szinten gondolkodó lényeknek gondolni a csigákat: “az állat képes költség-haszon döntést hozni, ami a kognitív képességeit magasabb szintre helyezi, mint amit eddig feltételeztünk a tengeri csigákról”. Ha az ilyen esetek mögött kognitív képességeket vagy akár gondolkodást feltételezünk, az nagyon megtévesztő lehet. Ilyen alapon az időjárás vagy a Föld ökoszisztémája is intelligens lénynek tekinthető. Ez pedig már nagyon túlzás lenne.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.