Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Mennyire stabil a Föld-rendszer?

Posted by Suggestor - 2013. június 11. kedd

A Southamptoni Egyetem kutatói azt ajánlják, keressük meg a választ – végét vetve a hosszú vitának – a földi rendszer stabilitásának titkára.

Bolygónk a földkéreg irányította mágneses mezejével, óceánjai vizével, dinamikus éghajlatával és gazdag élővilágával – a legkomplexebb rendszer az egész általunk ismert univerzumban. Az élet a Földön három és fél milliárd év alatt fejlődött ki, és úgy tűnik, hogy mindenféle bolygószintű katasztrófa: meteoritok, éghajlatváltozások, a Nap sugárzásának növekedése ellenére, egyre csak növekszik, szaporodik és evolválódik.

Vajon csak a szerencsének tudható be, hogy a Föld átvészelte a fenyegető eseményeket,vagy léteznek bizonyos ön-stabilizáló folyamatok a földi rendszerben, amelyek képesek csökkenteni a zavarok súlyosságát? Ha léteznek ilyen bolyószintű folyamatok, akkor azok mennyire az élettevékenység eredményei?

Negyven évvel ezelőtt James Lovelock megfogalmazta a Gaia-hipotézist, amelyben az élet ellenőrzést gyakorol a bolygó felett, – és minden zavar ellenére – fenntartja azokat a körülményeket, amelyek az élet fennmaradásához szükségesek. A hipotézis ellentmondásos, mert nincs olyan ismert mechanizmus, amellyel működhetne a bolygószintű önszabályozó rendszer.

A PLOS Computational Biology folyóiratban Dr. James Dyke előadó és Iain Weaver PhD hallgató (University of Southampton) leírt egy olyan mechanizmust, amely megmutatja, hogy amikor az életet  megváltoztatja valamely környezeti feltétel,  kibontakozik belőle egy kontroll rendszer, amely stabilizálja a környezeti feltételeket. Ezt a kontroll rendszert először a 20. század közepén írták le, a kibernetika kifejlődésekor, azóta nagyjából feledésbe merült.

Eredményük elvileg alkalmazható a reális világ különféle rendszereire – a mikrobáktól a vízi ökoszisztémákon át az egész bioszférára.

“Kétségbeejtően nagy szükségünk volna rá, hogy megértsük, mi megy végbe most a Földdel, különösen, ami a saját viselkedésünk hatásait illeti.”

“Bármit csinálunk, az biztos, hogy az élet a Földön megy tovább, ahogy az ezt megelőző 3,5 milliárd éven át tette. Az a tét, hogy a mechanizmus felfedezésével, amit a mi élő bolygónk kifejlesztett, reményünk lehet továbbra is jövőjének részeseivé válni.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-06/uos-nsp061013.php

Egy hozzászólás to “Mennyire stabil a Föld-rendszer?”

  1. Névtelen said

    Kétségbeesetten kutatnak rendkívüli módon komplex összefüggések után (fajok milliói léteznek),hogy hatékonyabban manipulálhassák a környezetet, ahelyett, hogy azt dolgoznák ki, hogyan illesztheti be az ember saját magát harmonikusan a rendszerbe. Mert ahhoz megvannak az adatok. Csak épp a hajlandóság nincs. Alapvető értékrendi hiba: fontosabb a fogyasztás, mint az élet sokszínűsége.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.