Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Virtuális edzés sztrók-betegeknek

Posted by Suggestor - 2013. június 12. szerda

A University of Southern California kutatói fMRI készülékkel kimutatták, hogy már a figyelése is más fizikai gyakorlatának erős aktivitást kelt a sztrók-betegek agykérgének motoros (mozgással kapcsolatos) agyterületén. Ez új reményeket kelt az agyi katasztrófát elszenvedett betegek rehabilitációjában.

24 személyt, közöttük 12 sztrókon átesett beteget és 12 azonos korú személyt, akinek nem volt sztrókja, monitoroztak a kutatók, miközben azok nézték, hogyan végeznek különböző tevékenységet a karjukkal, kezükkel más emberek. (Az agyi katasztrófa után nem tudják a betegek elvégezni az olyan egyszerű tevékenységet, mint egy ceruza felemelése vagy kártya megkeverése.)

A kutatók úgy találták, hogy míg az egészséges agy is aktivitással válaszolt a tevékenység megfigyelésére: általánosan aktiválódik a kérgi motoros terület, ha mások tevékenységét figyeljük, a sztrók-betegek agyában azonban az aktivitás a sérült agyfélteke kérgi motoros területén volt a legerősebb, vagyis akkor, amikor olyan tevékenységet figyelt a beteg, amit a legnagyobb nehézségébe került véghez vinni.

Az agy sérült felének régióját aktiválni, egyet jelent az agy tréningezésével, ami megerősíti, és bizonyos fokig visszaadja működőképességét.

“Terápiánkban pontosan ezt próbáljuk megtenni: megfigyelve másokat, hogyan teljesítik a feladatot, aktiváljuk a pácienseknél a sérült agyfélteke motoros területét. Ha segítünk ennek az agyterületnek a rugalmasságát visszanyerni, képesek leszünk a sztrók-betegeknek, legalább  részben visszanyerni karjuk és kezük mozgatásának képességét” – magyarázza Kathleen Garrison.

“Ez mintegy előkészítés. Az akció megfigyelése előkészíti az áramköröket, amelyek be vannak vonva az akcióba, még mielőtt megkísérelnék a mozgatást. A folyamat olyan, mint egy virtuális edzésprogram az agynak, előkészíti a valódi cselekvésre, amiben már az aggyal együtt a test is részt vesz.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-06/uosc-efs061113.php

2 hozzászólás to “Virtuális edzés sztrók-betegeknek”

  1. Névtelen said

    Ez nagyon jól használható lehet stroke betegeknél és talán még Alzheimer betegeknél is és nem csak a mozgás tanításához. Jó lenne, ha ez a kutatási eredmény minél több neurológus szakorvoshoz eljutna, lehet, hogy sok embernek sokat segíthetnének vele.

  2. “Ez mintegy előkészítés. Az akció megfigyelése előkészíti az áramköröket, amelyek be vannak vonva az akcióba, még mielőtt megkísérelnék a mozgatást. A folyamat olyan, mint egy virtuális edzésprogram az agynak, előkészíti a valódi cselekvésre, amiben már az aggyal együtt a test is részt vesz.”

    Igaz és fontos !!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.