Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Újabb kutatás világít rá, hogy a génmanipulált takarmány ártalmas

Posted by Suggestor - 2013. június 13. csütörtök

Ausztrál kutatók és amerikai állatorvosok, illetve egy amerikai farmer (Iowa állam) együttműködéséből született meg az az eredmény, amely kimutatta: a génmódosított takarmány nagyobb arányban okozott – és súlyosabb – gyulladást a sertések gyomrában, mint a kontrollcsoport sertéseiben a hagyományos takarmány.

A kutatás vezetője Dr. Judy Carman, biokémikus, epidemiológus az Egészségügyi és Környezeti Kutatóintézet (Adelaide) igazgatója.

A kísérletet 168 éppen elválasztott kismalaccal kezdték az Egyesült Államok egy sertéstenyésztő telepén. Két csoportra osztották a malacokat: 84-en génmódosított szóját és kukoricát kaptak 23 héten át, a másik 84 malac hagyományos szóját és kukoricát evett, egyébként a többi feltétel (szállásuk, takarmányozásuk körülményei) azonos volt.

Amikor öt hónap múlva levágták a sertéseket, az állatorvosok felboncolták őket. (Az állatorvosoknak nem volt tudomásuk arról, melyik sertés takarmánya volt génmódosított, melyiké nem.)

Elsőre nem látszott különbség a két csoport között: a súlygyarapodásuk, az elpusztulási arány, a vérminta-elemzés nem mutatott ki különbséget.

De azok a sertések, amelyek génmódosított takarmányt ettek, nagyobb arányban szenvedtek súlyos gyomorgyulladásban: 32%-uknál mutatták ki, míg a hagyományos takarmánnyal etetett állatoknál csak 12%-nak volt gyomorgyulladása. A GM-takarmányt fogyasztott hím állatok gyulladása négyszer súlyosabb volt, mint kontroll társaiké. A GM-takarmányt fogyasztott nőstény sertések 2,2-szer voltak súlyosabb állapotban, ezen felül, a méhük 25%-kal nehezebb volt, mint a hagyományosan takarmányozott nőstényeké.

Forrás: http://www.abc.net.au/science/articles/2013/06/12/3779903.htm#.Ubj6hUpmNtg

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.