Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ami a világnépesség növekedési híreiből kimaradt

Posted by Suggestor - 2013. június 15. szombat

2011-ben még 10,1 milliárdra becsülték – az új statisztikai elemzés szerint már közelebb lesz a 11 milliárdhoz a század végén a világ népessége.

Az ENSZ jelentése szerint a 800 milliós növekedés javarészt Afrika szaporodási többletéből adódik. Az ENSZ szakértők a születési arányszám gyorsabb csökkenését várták világszerte, mint ami bekövetkezett.

A University of Washington statisztika és szociológia professzora, Adrian Raftery, kidolgozott egy termékenység-becslési módszert, amely pontosabb demográfiai előrejelzéseket ad, elkerülhetővé teszi a nagy becslési bizonytalanságokat. Az új ENSZ népesség-becslés már ezt a módszert használta – a legfrissebb adatokkal -, hogy előre jelezze az afrikai termékenységi változások hosszú távú következményeit. (Mert az utolsó populációbecslés két évvel ezelőtt volt.)

Jelenleg Afrika népességé 1,1 milliárd körül van, várhatóan eléri a 4,2 milliárdot 2100-ig, ami közel négyszeres gyarapodást jelent.

Ebből Nigéria népessége 730 millióval fog növekedni… a jelenlegi 184 millióról – 914 millióra. A tíz, legjobban növekvő népességből 8 Afrikában van, olyan országokban, amelyek szegénységgel küzdenek.

“A termékenység csökkenése sokkal nagyobb mértékben lelassult, mint azt előre jelezték, aminek eredményeként az afrikai populáció növekszik” – mondja Adrian Raftery professzor.

“Nem ért véget a világ népességének növekedése, bár a téma már lekerült a napirendről – más, sürgetőbb gondok kedvéért, mint a szegénység és a klímaváltozás – amik összekötik a világ népességét.”

“Az eredmények azt mutatják, hogy meg kell újítani a politikánkat, növelni kell a hozzáférést a családtervezéshez, ki kell terjesztenünk a leányok oktatását, hogy a gyors populációnövekedésnek elejét vegyük Afrikában” – jelezte Raftery.

A világ népessége 2011-ben elérte a 7 milliárdot. Csak 1999-ben haladta  meg a 6 milliárdot…

Forrás:

http://www.washington.edu/news/2013/06/13/uw-research-world-population-could-be-nearly-11-billion-by-2100/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.