Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Paradigmaváltás a világ legnagyobb szarvasmarhatenyésztő (és fogyasztó) országában?

Posted by Suggestor - 2013. június 16. vasárnap

Már nem a legnagyobb szarvasmarhatenyésztő-exportáló ország a világon Argentína. Megelőzi Új Zéland és Mexikó, és még néhányan: a 11. helyre csúszott le a világranglistán ebben az évben. És ami a marhahús fogyasztását illeti, abban sem világelsők: a csúcsszint, a 100 kilogramm fejenként, amit 1956-ban mértek, már rég a múlté: ma 59 kilogramm az éves adag.

Nem telik rá a köznépnek: alapvető oka az infláció, felment a marhahús ára, amire a kormányzat az export visszafogásával és ármaximálással válaszolt. A tenyésztőknek viszont nem éri meg továbbra is fenntartani a nagy csordáikat, átnyergeltek hát szójatermelésre. A szóját jó áron el tudják adni Kínának, ahol állati takarmány lesz belőle.

“Történelmi mélyponton van a szarvasmarha-iparágunk” – mondja Ernesto Ambrosetti, vezető közgazdász. “Két kisebb szomszédunk, Paraguay és Uruguay lekörözött minket a szarvasmarha-exportban.

De többen a marhahús-evés visszaszorulásában egy átfogó jelenséget látnak: paradigmaváltást, az argentínok változatosabban akarnak étkezni. Növekszik az igény más élelmiszerre, baromfira, tésztára, pizzára, zöldségekre, és megjelentek a vegetáriánus éttermek Buenos Airesben.

“A marhahúsfogyasztást az egészséges étkezés trendje fenyegeti, főként a természetes és ökológikus iránti lelkesedés, ami a zöldségfélék fogyasztását ösztönzi” – írja jelentésében az Argentín Marhahús Promóciós Intézet.

“Szinte nem is eszem húst mostanában” – mondja egy 61 éves nyugdíjas asszony, kijőve a hentestől némi darált csirkehússal, amiből burger lesz. “Nem egészséges. Magas a koleszterinszintem, és tartanom kell a diétát.”

“Az argentínok változást akarnak” – véli a Buenos Aires Verde nevű vegetáriánus étterem tulajdonosa, aki maga is vegetáriánus. A klientúrája többségében karcsú emberekből áll. “Öt éve kezdett el hódítani a vegetariánizmus, azóta hihetetlenül erőre kapott.”

Claudia Valenti, Buenos Aires városának hivatalos táplálkozási szakértője meg van róla győződve, hogy az embereknek marhahúst kell enniük, lehetőleg a sovány részét, minden nap.

“Nem vagyunk növényevők. Az ember sohasem volt az, eltekintve a kezdetektől” – mondja Valenti.

Forrás: http://www.nytimes.com/2013/06/14/world/americas/argentina-falls-from-its-throne-as-king-of-beef.htm

Egy hozzászólás a “Paradigmaváltás a világ legnagyobb szarvasmarhatenyésztő (és fogyasztó) országában?”

  1. nanne said

    “Nem vagyunk növényevők. Az ember sohasem volt az, eltekintve a kezdetektől”

    Ez a legnevetségesebb duma amivel a húsevők mindig takaróznak… Repülni sem tudunk, számítógépünk sem volt, írni-olvasni sem tudtunk, ma már nem gyilkolásszuk egymást (elvileg)… egyszóval – ez a megfogalmazás egy ócska, primitív kifogás. Az ember fejlődik, tanul, változik, keres, kutat – pont ettől ember és nem állat. Az, hogy a fejlődésünk bizonyos szakaszaiban több húst fogyasztottunk, nem jelenti azt, hogy húsevők vagyunk… Bármikor, bármelyik pillanatban átléphetünk egy másik szakaszba a saját fejlődésünk során és lehetünk pl. vegánok. Ez csak tanulás és döntés kérdése. Az ember pont ettől ember. Képes változni, a rossz szokásain változtatni. Ez a kijelentés csak egy szánalmas kifogás és önigazolás. Érdekes módon az autózás ellen nem mond olyanokat, hogy alapvetően nem vagyunk “autózók”, hanem gyalogosok… Mert az autózás ugye az számára kényelmes…ott nem kell hamis állításokkal, vélt evolúciós dolgokkal példálózni… de a húsevés, fúúú, az aztán bennünk van!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: