Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az altatók felerősítik a felkavaró emlékek hatását

Posted by Suggestor - 2013. június 17. hétfő

A Kaliforniai Egyetem (Riverside) kutatója, Sara Mednick pszichológus az alvási mechanizmus és az altató gyógyszerek memóriára gyakorolt együttes hatását vizsgálva aggasztó dolgot derített ki az alvászavarban szenvedőkre nézve:

A gyakran használt – receptre kapható – altatószerek felerősítik a negatív emlékek összegyűjtését és az arra adott reakciót a páciensnél.

Mednick – nem mellékesen – azonosította azt alvási mechanizmust, amely tartóssá teszi az érzelmi memóriát. (Ez a sleep spindles-ként ismert alvásszakasz egy másodpercig vagy még addig sem tartó agytevékenység ‘kitörés’, nagyon fontos az érzelmi memória szempontjából.)

Különösen érintettek a témában a poszttraumás stressz rendellenességben és a szorongásban szenvedők.

Mednick korábbi kutatásában bemutatta, mennyire kritikus szerepe van a fentebb említett sleep spindlesnek – az agyi aktivitás pillanatnyi ideig tartó hirtelen felerősödésnek: a rövid távú információt a hippokampusz hosszú távú memóriájába teszi át. A zolpidem tartalmú altatószer, amit teszteltek, felerősítette a folyamatot. Ez a felfedezés jól hasznosítható lesz az idősek, illetve a demenciában, Alzheimer-kórban és skizofréniában szenvedők memóriájának javítására.

“Tudjuk, hogy az agyi aktivitás hirtelen felerősödése alvás közben befolyással van a deklaratív memóriára, a világról, helyekről, emberekről, eseményekről tárolt emlékeinkre” – magyarázza Mednick. Ezidáig azonban nem gondolták, hogy ennek a folyamatnak az érzelmi memóriát illetően is szerepe lehet, csak a gyors szemmozgásos (REM) álomra fókuszáltak.

Most két altatószerrel kísérleteztek: a zolpidemmel és a nátrium oxybate-tal, és megállapították, hogy nem a REM-fázis, hanem a hirtelen, rövid agyi aktivitás van hatással az érzelmi memóriára.

A kutatók altatószert, illetve placebót adtak 28 felnőttnek (18 – 39 éveseknek), és pozitív, illetve negatív érzelmeket kiváltó képeket mutattak nekik a napközbeni, ellenőrzött szundítás előtt és után. A kísérleti személyek több negatív vagy éppen nagyon felkavaró tartalmú képre emlékeztek a zolpidem altató bevétele után. Ez arra enged következtetni, hogy az agy a negatív emlékképek megerősítését favorizálja.

“Meg voltam lepve, hogy az érzelmi memória javulása mennyire a negatív és a felkavaró emlékképekre vonatkozik, különös tekintettel a szorongásban és a PTSD-ben szenvedőkre. Ezeknek az embereknek már enélkül is felerősödött a negatív és felkavaró emlékekre a memóriájuk. Az altatószerek javítják a memóriájukat olyan dolgokra, amiket szeretnének elfelejteni.”

A kutatásnak további folyománya is van. A benzo-diazepin hatása az alvásra hasonló a zolpidemhez, amit nagyon sok PTSD-s használ. Az USA Air Force rendszeresen alkalmazza a zolpidemet arra, hogy lenyugtassa a stimulánsoktól felajzott, hosszú bevetésen harcoló csapatait.

“Eredményeink fényében, érdemes lenne azt kutatni, hogy a benzo-diazepinszerű drogok megtartják a felkavaró és negatív emlékképeket, ami ellentmond az orvosi terápiának.”

Forrás: http://ucrtoday.ucr.edu/15887

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.