Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kisebb vízierőművek környezetileg sokkal rombolóbbak a nagyoknál

Posted by Suggestor - 2013. június 19. szerda

“A kis vízi erőművek építését szorgalmazza a Kiotói Egyezmény is – a Tiszta Fejlesztési Mechanizmus örve alatt: olyan kicsi, 50 megawatt körüli teljesítményű projekteket, amelyek célja  megújuló energia termelése” – mondja Desiree Tullos, a biológiai és ökológiai engineering professzora (Ohio Állami Egyetem).

“Az ilyen energia lehet, hogy megújuló, de a folyamat, amely létrehozza, fenntarthatatlan, mint a kutatásunk is mutatja.”

“Károk keletkeznek a folyókban, a halállományban, a vadállományban, a veszélyeztetett fajokban és közösségekben. Ezen felül a projekteket gyakran oda telepítik, ahol nagy a szegénység, írástudatlanság. Nem világos, mi a hasznuk belőle a helyieknek, mert a kis vízi erőmű termelte áram gyakran a nemzeti hálózatra megy, tehát kiviszik a helyi régióból.”

A tanulmány fölméri a sok kis teljesítményű vízi  erőmű projekt sokrétű hatását, biofizikai, ökológiai és geopolitikai aspektusból, összehasonlítja a nagy duzzasztómű projektekkel. A kutatás során a Nu folyó (Kína, Yunnan tartomány) vízi erőműveire fókuszáltak, ahol sok kis teljesítményű (50 megawattos vagy annál is kisebb) vízi erőmű épült a gyors vizű, nagy esésű hegyi patakokon. Eddig 750 000 vízi erőmű épült Kínában, és naponta átadnak egy újat, mondják a kutatók.

Összefoglalva a kutatás eredményeit, ezt lehet mondani Kínának erről a régiójáról:

A kis teljesítményű vízi erőművek által termelt energia összmennyisége jelentős lehet, de ugyanez a helyzet az ökológia aggályokkal is, amit a biológiai sokféleség e kiemelt pontján az erőművek keltenek.

A termelt energiát megawattonként összehasonlítva a sokkal nagyobb teljesítményű erőművekével, a negatív környezeti hatás többszörösen meghaladja a nagy erőművekét.

Kína sok kis erőműve a “Küldjük a Nyugat Energiáját Keletre” jelszóval épül, a népes városoknak és ipari központoknak termelve az energiát.

A kis erőművek miatt az élőhely elvesztése következik be, ha a folyó egész vízkészletét csatornába vagy csővezetékbe szorítják, nagy szakaszokon víz nélkül hagyva a folyót. A víz elterelése érinti a halállományt, a vadállományt, a vízminőséget, a földhasználat változás és az élőhely töredezettsége további fajvesztésekhez vezet.

Az élőhelyek változatosságára gyakorolt hatás 100-szor nagyobb lehet a kis teljesítményű vízi erőműnél, mint a nagy duzzasztónál.

A kis teljesítményű vízi erőművek építését szorgalmazó politikát nemzeti vagy nemzetközi szinten találják ki, a megépítése helyi szintű, ezért a társadalmi és környezeti hatásának csökkentése nincs megfelelően kezelve.

“Általában úgy találtuk, hogy a kis teljesítményű vízi erőművekre sokkal kevesebb állami figyelmet fordítottak, az építésnél, a működtetésnél és a monitorozásnál. Egy kis vízi erőműnél senki sem ügyel arra, hogy egy minimális vízmennyiség megmaradjon. Vagy például, ha egy szivattyú tönkre megy, az erőmű üresen jár hosszú időn át.”

A kutatás – ellentétben a közkeletű, ámde bizonyítatlan vélekedéssel -, kimutatta, hogy “a kis teljesítményű vízi  erőmű biofizikai hatása meghaladja a nagy vízi erőművekét, különös tekintettel az élőhelyben és hidrológiai viszonyokban végbe menő változásokra.”

Forrás: http://oregonstate.edu/ua/ncs/archives/2013/jun/dam-construction-reduce-greenhouse-gases-causes-ecosystem-disruption

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.