Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az emberi populáció növekedését kontroll alá kell vonni

Posted by Suggestor - 2013. június 20. csütörtök

Az Ohio Állami Egyetem kutatói megállapították, hogy az átlagosan növekvő nemzeteknél 10,8 százalékkal több faj lesz kihalásra ítélve 2050-re.

“Az eredmények világosak: nem csak a fennálló népsűrűség, az emberi népesség növekedése is kiszorít más fajokat” – mondja Jeffrey McKee, az antropológia professzora.

Az eredményekből az derül ki, hogy minden őszinte és jelentős természetmegőrző törekvésnek tekintetbe kell vennie az emberi népesség lábnyomának növekedését – ezt pedig sokan tabutémának tartják.

“Előrejelzésünk kizárólag a népsűrűségen alapul. Nem vesszük figyelembe a klímaváltozást, az iparosodást vagy a háborúkat. Úgyhogy a tényleges számok 2050-ben jelentősen különbözhetnek ettől, mert minden, amit mi emberek teszünk, súlyosbíthatja a problémát. De bárhogy igyekszünk védeni a természetet, akármit megtehetünk érte, semmi nem használ, ha nem tartjuk ellenőrzés alatt a népességet.”

McKee az első kutatását 2000. évi adatokkal kezdte, és 2010-es előrejelzést készített. (Az adatokat az International Union for Conservation of Nature Red List, az emberi népszámlálási adatok, a fajgazdagságról pedig az ENSZ monitoring központja szolgáltatta.)

Majd megnézte, hogy a 2010. évi adatok megerősítik-e az évtizedre szóló előrejelzést. Az így igazolt modellbe 114 ország adatait vitték be, és kiterjesztették az előrejelzést a század közepéig.

Az Egyesült Államoknál csak öt nemzet esetében volt magasabb az új fajok fenyegetettsége 2050-re. A Kongói Demokratikus Köztársaság vezeti a listát, több, mint 20 veszélyeztetett új fajjal. Az Egyesült Államoknál ez a szám körülbelül 11.

A modellből arra lehet következtetni, hogy a csökkenő népességet mutató 21 országban csökken a veszélyeztetett fajok száma is: 2,5 százalékkal. (Tény, a számok azt mutatják, hogy a 12 népességcsökkenést mutató ország közül 9-ben 2000 és 2010 között szerényebb mértékben, de kevesebb volt a veszélyeztetett emlős és madárfaj.)

12 millióra becsülik a Földön a növény és állatfajok számát – az emberi népesség meghaladja a 7 milliárdot. Naponta 214 000 emberrel gyarapszunk.

Amikor a populáció száma elérte a 6 milliárdot, McKee csoportja a Föld szárazföldi területét elosztotta a globális népesség számával: a Föld minden egyes lakójára annyi terület jutott, mint az Ohiói Stadion, amiben 102 000 futball szurkoló fér el.

“Ha a 11 milliárd embert vesszük, amennyit a feltételezések szerint elérünk, az egy emberre eső terület már sokkal kisebb lesz. Ha kevesebb helye van az embernek, gyakorlatilag nincs hely  a többi fajnak.”

Az egyre duzzadó emberi népesség lábnyoma “századunk legnagyobb problémáinak egyike” – állapítja meg McKee. “Nem merünk a problémához nyúlni, mert nehéz beszélni az emberi populáció méretéről és növekedéséről, és nehéz valamit is tenni. Az emberi populációt kétféleképpen lehet ellenőrzés alatt tartani: lehet növelni a halálozási arányt vagy lehet csökkenteni a születési arányt. Azt hiszem, az utóbbi a jobb választás.”

Forrás: http://researchnews.osu.edu/archive/humanftprint.htm

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s