Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az a cigarettafüst, ami beveszi magát a falakba, szőnyegekbe, kárpitba, még veszélyesebb

Posted by Suggestor - 2013. június 21. péntek

A Berkeley Nemzeti Laboratórium munkatársai első ízben végeztek kísérleteket a harmadkézből való cigarettafüsttel: így nevezik a mások füstjét (másodkézből való cigarettafüstöt), ami már régóta beivódott a helyiség falába, szőnyegeibe, kárpitjába. Gyakorlatilag minden felületen jelen van, akkor is, ha már kiszellőztették a helyiséget, és jelentős genetikai károsodást okoz az emberi sejtekben.

A krónikusan dohányfüstnek kitett helyiségek rosszabbak, mint az egyszeri, friss expozíció, a mintákban a krónikus, harmadkézből való füstben magasabb koncentrációban voltak jelen az ártalmas kémiai vegyületek, és több kárt okoztak az emberi DNS-ben. Ez arra enged következtetni, hogy a dohányfüst lerakódó anyagai az idő múlásával egyre ártalmasabbak lesznek.

“Ez a legelső tanulmány, amely kimutatja, hogy az idült, lerakódott dohányfüst mutagén” – jelentette ki Lara Gundel,a Berkeley Laboratórium munkatársa. “A harmadkézből való füst vegyületei, főleg a dohányra jellemző nitrozaminok, a legerősebb rákkeltő anyagok. Lerakódnak a felszínen, és ha az a felszín szövetanyag vagy szőnyeg, a gyermekekre különösen veszélyesek.”

A kutatók kétféle, lombikban végzett kísérlettel tesztelték a genotoxicitást, és úgy találták, hogy a lerakódott cigarettafüst miatt mindkét DNS-szál megtörik, és oxidatív DNS-károsodás, emiatt génmutáció is bekövetkezik. A genotoxicitás miatt betegségek alakulnak ki: többféle ráktípus, amit a cigarettázás és a cigarettafüst belélegzése okoz.

“A harmadkézből való füst kevesebb mennyiségű vegyületet tartalmaz, mint a környezeti (másodkézből való) dohányfüst, így alkalmas volt genotoxicitási vizsgálatra” – magyarázza Bo Hang, biokémikus, a vizsgálat vezetője.

A Berkeley Laboratórium 2010-ben megjelent kutatása hívta fel a figyelmet arra, hogy a lerakódott nikotin könnyen reagál az ózonnal és a salétromossavval – mindkettő gyakori beltéri levegőt szennyező anyag – és veszélyes vegyületek keletkeznek. Így jönnek létre a salétromossavval reagálva a nikotinból a karcinogén, dohány-specifikus nitrozaminok: NNA, NNK és NNN. Emellett a nikotin az ózonnal is reagál, ultrafinom részecskéket alkotva, amelyek az előbbi, ártalmas vegyületeket beviszik mélyen a tüdőbe. (Az ember a lerakódott dohányfüsttel vagy belélegzés útján, vagy szájon át – megeszi – vagy bőrön keresztül mérgeződik.)

A lerakódott dohányfüsttől nagyon nehéz megszabadulni: a lakás porában, felületein akkor is kimutatható, ha több, mint két hónapja elköltöztek onnan a dohányzók. Nem ér semmit ellene a porszívózás, a portörlés, a szellőztetés – nem csökkenti a nikotinmennyiséget.

“Csökkentheti a szagot, de nagyon nehéz igazán megtisztítani a helyiséget. Az a legjobb megoldás, ha kicseréljük a berendezést, a szőnyeget és újrafestünk.”

A kutatásból arra következtetnek, hogy a lerakódott füst még ártalmasabbá válik, ahogy múlik az idő. A kutatók a kísérleti kamrákba papírcsíkokat tettek mintának. Az egyik kamrában 20 perc alatt 5 cigarettát szívtak el, a másikban, a krónikusan dohányfüstösben, 258 órán keresztül füstöltek, 196 napon át, de időközben 35 órán keresztül szellőztettek.

A vegyületek több, mint felének koncentrációja magasabb volt a krónikus mintákban. “A lerakódott dohányfüst jelentősen felhalmozódik, és ahogy telik az idő, mind mérgezőbbé válik.”

A kutatók gondosan mérték a kísérletek alkalmával az ártalmas vegyületek koncentrációját. “Közel voltak a valóságban megtalálható koncentrációkhoz, inkább kisebbek, mint aminek az emberek ki lehetnek téve.”

Hang tovább vizsgálja az NNA hatását a DNS-re. Az NNA – dohány-specifikus nitrozamin, ami nem található meg a frissen kifújt cigarettafüstben.

“Úgy tűnik, nagyon fontos komponense a lerakódott dohányfüstnek, és eddig sokkal kevesebbet vizsgálták a mutagén potenciálját” – vélte a kutatásvezető.

Forrás: http://newscenter.lbl.gov/feature-stories/2013/06/20/berkeley-lab-confirms-thirdhand-smoke-causes-dna-damage/

Reklámok

Egy hozzászólás to “Az a cigarettafüst, ami beveszi magát a falakba, szőnyegekbe, kárpitba, még veszélyesebb”

  1. Névtelen said

    “A lerakódott dohányfüst jelentősen felhalmozódik, és ahogy telik az idő, mind mérgezőbbé válik.”

    : (((

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s