Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A cukor – főleg a gyümölcscukor – májkárosodást okoz?

Posted by Suggestor - 2013. június 23. vasárnap

A Wake Forest Baptist Medical Center kutatói állatkísérletekkel igazolták, hogy a fruktóz igen gyorsan májkárosodást okoz, még akkor is, ha közben nem hízik az illető.

“A kalória az kalória? Minden kalória azonos hatású? Kutatásunk alapján azt tudjuk mondani, hogy nem így van” – jelentette ki Kylie Kavanagh, az egyetem patológia-összehasonlító medicina tanársegédje.

Az előző kutatásban Kavanagh csoportja majmokat vizsgált két csoportban 7 éven át: az egyik csoport annyit ehetett, amennyit akart az alacsony zsírtartalmú táplálékból, amihez fruktózt adtak, a másik, a kontroll csoport ugyanazon idő alatt alacsony zsír- és alacsony fruktóztartalmú diétán volt.

A magas fruktóz tartalmú diétán lévő állatok 50%-kal több súlyt szedtek föl, mint a kontroll csoport, és háromszor akkora volt közöttük a cukorbetegek aránya. Emellett kifejlődött náluk a nem-alkoholos zsírmáj betegség is.

Már csak az volt a kérdés, mi okozta a májkárosodást: vajon az-e, hogy az állatok túl sokat ettek és elhíztak, vagy valami más?

Ahhoz, hogy eldöntsék a kérdést, újabb kutatást terveztek, amelyben megakadályozták, hogy az állatoknál súlyfölösleg lépjen föl.

Tíz középkorú, normál testsúlyú majmot, akik sohasem ettek fruktózt, két csoportra osztottak, tekintetve véve a testfelépítésüket és a derék-körfogatukat. Hat héten át 24%-nyi fruktózt kaptak a táplálékukban, aminek ellenőrizték a kalóriamennyiségét, míg a kontroll csoport táplálékában elhanyagolható mennyiségben volt fruktóz (5%), és szintén ellenőrzött kalóriát tartalmazott. Mindkét diéta azonos mennyiségű zsírt, szénhidrátot és fehérjét tartalmazott, csak a forrásuk volt más. A fruktóz-diétában liszt, vaj, disznózsír, tojás és fruktóz volt (ami a kukoricaszirup fő alkotórésze). Ez a táplálék hasonlít ahhoz, amit az emberek nagy része eszik. A kontroll csoport diétája komplex szénhidrátból és szójafehérjéből állt.

A kutatók minden héten megmérték az állatok súlyát és derék-körfogatát, és ahhoz igazították a táplálék mennyiségét, hogy elejét vegyék a súlynövekedésnek. A kísérlet végén vérmintát vettek, és székletmintából ellenőrizték, milyen típusú baktériumok vannak a bélcsatornában.

“Megdöbbentünk, milyen gyorsan hatással volt a májra a fruktóz, és mennyire kiterjedt volt a károsodás, különösen azért, mert a testsúly növekedése nélkül következett be. A majmoknál hat hét három hónapnak felel meg az embernél” – mondta Kavanagh.

Megállapították, hogy a fruktózzal etetett csoportnál a bélbaktériumok típusa nem változott, de a baktériumok gyorsabban vándoroltak a májba, és ott károsodást okoztak. Úgy tűnik, magyarázza Kavanagh, hogy a magas fruktózszinttől a bélfal átjárhatóbbá vált a normálisnál, és engedte, hogy a baktériumok 30%-kal gyorsabb ütemben vándoroljanak a májba.

A kutatás értelmezésének korlátját jelenti, hogy kizárólag fruktózt teszteltek, dextrózt nem.

A fruktóz vagy gyümölcscukor és a dextróz vagy glükóz (más néven szőlőcukor) egyszerű cukrok, és mint ilyenek, természetes módon előfordulnak a növényekben. A közönséges kristálycukor – répacukor, amely egy molekula szőlőcukrot és egy molekula gyümölcscukrot tartalmaz.

“Azért a fruktózt vizsgáltuk, mert az az amerikai táplálkozásban ez a leggyakoribb hozzáadott cukor, de kutatásunk alapján nem mondhatjuk, hogy csak a fruktóz okozza a májkárosodást. Annyit mondhatunk, hogy a nagy hozzáadott cukor tartalom miatt hagyják el a baktériumok a bélcsatornát, vándorolnak a véráramba, és károsítják a májat.”

“Ennek következményei lehetnek a klinikumra nézve, mert a legtöbb orvos és tudós úgy véli, hogy a szövetekben és a szövetek körül levő zsír az, ami az egészségproblémákat okozza.”

A team folytatja a kutatást, fruktózzal és dextrózzal, hosszabb időtávon.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-06/wfbm-dfc061913.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.