Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Egész sejtcsoportok kelnek útra bennünk…

Posted by Suggestor - 2013. június 24. hétfő

A Harvard School of Public Health és az Institute for Bioengineering of Catalonia csapata azt vizsgálta, hogyan mozognak csapatostul az epitélium sejtjei: a belső és a külső felszíni sejtek (hámsejtek).

Keresték, milyen kollektív erő mozgatja a sejteket, amikor a sebgyógyulás, a szervfejlődés vagy a tumor növekedése végbe megy. Biológusok, mérnökök, fizikusok dolgoztak együtt, a saját maguk feltalálta technikával: egy különleges mikroszkóppal megmérték a mozgó epitéliális sejt felszínén ható erőket, a sejt sebességét, irányát, a húzóerőt, azt, hogyan húzzák vagy lökik magukat a sejtek együttesen.

Amikor egy akadályt helyeztek a haladó sejtek útjába – ez esetben egy gélt, amelynek nem volt belső vonóereje, a sejtek szorosan körülvették a gélt minden oldalról, úgy  haladtak túl rajta. Még valami furcsát  észleltek a kutatók: a sejtek nemcsak előre haladtak, visszafelé is húzták magukat – kollektíven – mintha minden üres, ki nem töltött teret ki akarnának tölteni. A kutatókat megdöbbentette ez a – görög szóval ‘kenotaxis’-nak nevezett – jelenség. (Keno – vákuum, taxis – vándorlás)

A kutatás segítségével jobban megérthető a sejtek viselkedése egy sor bonyolult betegségben: asztmában, rákban, fejlődési rendellenességben, glaukómában. Az asztmánál például, a kutatók úgy vélik, a károsodott epitéliális sejtek vándorlása részt vesz a légutak beszűkítésében.

“A kenotaxis a sejtek együttes tulajdonsága, nem az egyedi sejt rendelkezik vele” – magyarázza Jae Hun Kim, a Nature Materials folyóiratban megjelent tanulmány szerzője. “Lenyűgöző volt látni, ahogy a sejtek kollektíven megszervezik, hogyan húzzák magukat szisztematikusan egy irányba, miközben egészen más irányban mozognak.”

Forrás:  http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-06/hsop-udo062013.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.