Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A túlzott kólaivás veszélyes

Posted by Suggestor - 2013. június 27. csütörtök

“Ez az esettanulmány megmutatja, mennyire fontos, hogy az orvosok részletes anamnézist vegyenek föl a betegekről, és kérdéseket tegyenek fel az étkezésükkel kapcsolatban, amikor megmagyarázhatatlan aritmiáról van szó” – mondja Andreas Goette professzor, az európai szívgyógyászok találkozóján.

A monacói kórház két orvosa arról számolt be, hogy a túlzott kólaivás jelentős káliumveszteséget (hypokalemiát), a beteg EKG-jában kóros eltérést, és potenciálisan az életét fenyegető aritmiát okozott egy páciensnél.

Leírják az esettanulmányban, hogy egy 31 éves nőt ájulás miatt vettek föl a kórházba. Amikor minden egyebet (hirtelen halál a családban, emésztőrendszeri tünetek, anyagcsere- és hormonális rendellenességek) kizártak, a tesztek azt mutatták, hogy a páciensnek alacsony a káliumszintje: 2,4 mmol/liter. (A normál káliumérték 3,5 – 5,1 mmol/liter). Az EKG-jában a QTc értéke 610 ms volt, ami nőknél általában 450 ms vagy kisebb.

Amikor felvették a kórtörténetét, kiderült, hogy 15 éves kora óta vizet nem, kizárólag kólát iszik. Orvosi tanácsra abbahagyta a kólaivást, káliumszintje visszatért a 4,1 mmol/literre egyetlen hét alatt, 4,2 mmol/literre egy hónap alatt, és a QTc értéke a 430 ms-re egy hét alatt.

A szakirodalom hat másik esetet is feljegyzett, amikor a túlzott kólafogyasztás kóros állapothoz vezetett: a vázizomzat károsodásához, aritmiához, ebből kifolyólag egy halálesethez (kamrai szapora szívműködés, ami kamraremegésbe torkollik).

Két lehetséges magyarázat van a kólafogyasztás és az alacsony káliumszint között, állapítják meg a kutatók. A kóla magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmaz, ami az ozmózis elv alapján megakadályozza, hogy a víz felszívódjon a bélből, ami hasmenést okoz, és erős folyadékvesztéssel jár, ezzel ‘kihajtja’ a káliumot a szervezetből. Ráadásul a kóla koffeintartalma is csökkenti – a vesék útján – a kálium-visszanyerést. A szívben csökken a káliumáramlás az ioncsatornákban, ilyenkor következik be az aritmia.

“Az egyik üzenetünk a kardiológusoknak szól: legyenek tudatában annak, hogy kapcsolatban van egymással a kólafogyasztás és a káliumveszteség, és kérdezzék meg a pácienset, ha erre utaló jeleket találnak” – mondja Dr. Zarqane, az egyik kutató.

“Legalább ilyen fontos, hogy az emberek is tudatában legyenek a veszélynek, amely az egészségüket fenyegeti, ha sok cukros (magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal készült) üdítőt isznak. Ez egy fontos politikai üzenet a kormányoknak, biztosítsák, hogy a palackozott víz legyen olcsóbb, mint a cukros üdítő, mert nem mindig ez a helyzet” – tette hozzá Saoudi professzor.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-06/esoc-cah062013.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s