Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az éhség befolyásolja a döntési és kockázatvállalási képességet

Posted by Suggestor - 2013. június 28. péntek

A gyümölcslégytől (Drosophila) kezdve az egész állatvilágon át az emberig, nemcsak a hangulatot befolyásolja a jóllakottság, de a kockázatvállalási készséget is. A Max Planck Neurobiológiai Intézet kutatói kimutatták, hogy az éhes állat agyában megváltoznak a jelutak.

Az állati viselkedést radikálisan befolyásolja az élelemszerzés és az élelem mennyisége. Kutatások sora bizonyítja, hogy az állatoknál a kockázatvállalás attól függ, éhes-e az állat, vagy jóllakott. Például, egy ragadozó csak abban az esetben vadászik veszélyes zsákmányra, ha már közel jár az éhenhaláshoz.

Nemrégiben embereknél is dokumentálták ezt a magatartást: egy kutatás kimutatta, hogy éhes emberek lényegesen több pénzügyi kockázatot vállaltak, mint jóllakott kollégáik.

A gyümölcslégy is attól függően változtat a viselkedésén, hogy éhes-e. Ezek a muslicák a széndioxid legcsekélyebb mennyiségét is veszélyjelzésnek fogják fel, és elrepülnek. Viszont a rothadó gyümölcs és növényi rész, ami a legfőbb táplálékuk, szintén széndioxidot bocsát ki.

A Max Planck Intézet neurobiológusai felfedezték, hogyan birkózik meg az agy ezzel az állandó konfliktussal, hogy meghatározza, táplálékforrással vagy veszélyforrással van-e dolga.

Különféle kísérletekben a gyümölcslegyet olyan környezetbe helyezték, amely széndioxidot vagy széndioxid- és táplálékszagot tartalmazott. Az éhes Drosophila lényegesen gyorsabban legyőzte a széndioxiddal szembeni averzióját, mint a jóltartott gyümölcslégy – ha ugyanakkor táplálékszag is volt a környezetében. Táplálék reményében az éhes állat kész kockázatot vállalni.

Hogyan tud az agy választani a lehetőségek közül?

A széndioxid kerülése – veleszületett viselkedésmód, így a gyümölcslégy agyának nem a tanuláshoz kapcsolódó részéből, (nem a gomba alakú szervből) kell, hogy származzon. Előzetesen, a gomba alakú test idegsejtjeit csak a tanult viselkedéssel hozták összefüggésbe. De amikor a kutatók tönkre tették ezeket az idegsejteket, az éhes gyümölcslegyek többé egyáltalán nem reagáltak a széndioxidra. A jóllakott gyümölcslegyek viselkedése nem változott: mindig kerülték a széndioxidot.

A kutatók további kísérleteikben azonosították azt az idegsejtet, amelyik a széndioxidról szóló információt a gomba alakú, tanulásért felelős agyi részbe szállítja. Ez az idegsejt a felelős a menekülésért az éhes állatban – de a jóllakottban nem.

“A jóllakott gyümölcslégyben a gomba alakú testen kívüli idegsejtek elegendők ahhoz, hogy a légy a széndioxid szagára elmeneküljön. Az éhes állatokban azonban, a működő idegsejtek a gomba alakú szervben vannak, és a projekciós idegsejt, ami ide szállítja a széndioxidról szóló információt, az a felelős a menekülés-válaszért. Akár a gomba alakú szerv, akár a projekciós neuron aktivitását blokkolták a kutatók, az éhes gyümölcslegyek nem aggódtak többé a széndioxid miatt” – magyarázza Ilona Grunwald-Kadow, a kutatás vezetője.

Vagyis a kutatás azt mutatja, hogy a vele született menekülési reakciót, amit a széndioxidra ad az állat, két párhuzamos idegi áramkör ellenőrzi, az egyik áramkör a jóllakott, a másik az éhes állaté.

“Ha a gyümölcslégy éhes, nem hagyatkozik többé a ‘közvetlen vonalra’, hanem az agyközpontjait fogja használni, hogy fölmérje a belső és külső jelzéseket, és megfelelő döntést hozzon. Izgalmas látni, hogy a metabolikus folyamatok és az éhség milyen mértékben befolyásolja az agyi információfeldolgozó rendszereket.”

Forrás: http://www.mpg.de/7422218/hunger-behaviour

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.