Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az antibakteriális szappan ártalmas a csecsemőkre

Posted by Suggestor - 2013. június 29. szombat

Ha az anya huzamosabb időn keresztül antibakteriális szappant használ, a triclocarban árthat a csecsemőjének, mondják a Tennessee Egyetem kutatói. A triclocarban nevű baktériumölő vegyületet alapvetően antibakteriális szappanokban használják.

A kutatók – Rebekah Kennedy és Jiangang Chen, a közegészségügyi tanszék munkatársai – előrebocsátják, hogy nem elfogultak az antibakteriális szappannal szemben.

“Az emberek döntik el, milyen és mekkora kockázatot készek vállalni, illetve mi a legjobb út a kockázat elkerülésére. Megvan a helye és az ideje az antibakteriális szappannak, például egészségügyi intézményekben, ahol a megfertőződés veszélye nagy. De általában véve nem hatékonyabb az antibakteriális szappan a közönséges szappannál.”

Állatkísérlettel mutatták ki, hogy a vegyület csökkenti a kicsinyek életben maradási esélyét.

Chen egy korábbi kísérletében azt vizsgálta, hogyan érinti a triclocarban expozíció a felnőtt patkány nemi szervét. Kennedy azzal folytatta, hogy a patkány magzatot, illetve a patkánybébi expozícióját nézte meg, a szoptatási periódusban.

Az embernek a bőrén keresztül szívódik fel a triclocarban. A patkányoknál a táplálékkal vitték be a vegyületet, ügyelve arra, hogy az expozíció hasonló legyen az emberéhez. A vemhes állatok vérében, amelyeket triclocarbannal etettek, hasonló koncentrációban volt megtalálható a vegyület, mint az emberek vérében, 15 perces, antibakteriális szappannal való zuhanyozás után.

A kutatás kiderítette, hogy a patkánymagzat túlélésére nem volt hatással a vegyület, ellenben a szopós állatokra igen: azok a kicsinyek, amelyeknek anyja triclocarbant kapott a táplálékával, nem éltek tovább hat napnál.

A kutatásból arra következtetnek, hogy ha az anya hosszabb távon ki volt téve triclocarban hatásának, az befolyásolhatja a kicsinye korai fejlődését.

Az ember azonban más módon is ki lehet téve triclocarban hatásának, nem csak a bőrön át, hanem a kezelt szennyvízzel öntözött zöldségek fogyasztásával, teszi hozzá Chen. A szennyvízből ugyan a triclocarbant 95 %-ban eltávolítják, de még a maradék is problémás lehet, különösen, ha mezőgazdasági öntözésre használják.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-06/uota-usc062713.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.