Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A gyógyszer okozta májkárosodás egyre gyakoribb

Posted by Suggestor - 2013. június 30. vasárnap

Több a gyógyszer okozta májkárosodás, mint eddig bármikor, írja a Gastroenterology című folyóiratban egy izlandi kutató. Ezt a típusú betegséget a receptre vagy recept nélkül kapható gyógyszerek használata okozza, és sajnos, nehéz megjósolni azt, hogy bekövetkezik, továbbá diagnosztizálni és kezelni, ha már bekövetkezett.

A kutatásvezető, Einar S. Björnsson, gasztroenterológus, hepatológus (National University Hospital, Reykjavik) és csoportja Izlandon végeztek egy népesség-alapú vizsgálatot, amely kiderítette, hogy 100 000 lakosra 19,1 májkárosodás jut évente. Ez jóval nagyobb, mint az utolsó, hasonló vizsgálat eredménye, amit Franciaországban végeztek, 1997-2000 között, akkor még csak 13,9 esetet jelentettek 100 000 lakosonként.

A leggyakrabban az amoxicillin-clavulante*, az azathioprine** és az infliximab*** szerepelt a májkárosító szerek között.

* egy penicillinfajta **immunszupresszív szer, transzplantáción átesettek használják, ***autoimmun betegségnél használják

“A gyógyszer okozta májkárosodás nem egyetlen, ritka betegség a népesség körében, sokkal inkább egy egész sor különleges betegség, amely csak azoknál a személyeknél fordul elő, akik valamilyen speciális gyógyszert szednek.”

“Kutatásunk eredményeként azonosítottuk, melyek azok a gyógyszerek, amelyek a legkockázatosabbak: melyek szedésénél fejlődik ki májbetegség. Ennek az információnak birtokában az orvosok képesek lesznek alaposabban odafigyelni betegeik állapotváltozására.

“A kutatásunk kimutatta, hogy egy, (receptre felírt) gyógyszer áll a májkárosodások 75%-a mögött, 16%-ban táplálékkiegészítők okolhatók, és több gyógyszer együttes hatására vezethető vissza a májkárosodás az esetek 9%-ában.”

Egyébként, nincs különbség az esetek gyakoriságában férfiak és nők között, ellenben a kor előrehaladtával növekszik a májkárosodás gyakorisága, ami nem meglepő, mert a gyógyszerszedés gyakorisága is növekszik az életkorral.

Májkárosodásra figyelmeztetnek az olyan tünetek, mint a sárgaság, viszketés, émelygés, hasi panaszok, letargia – ezeket érezte a legtöbb páciens. Kezeléssel a betegek nagy része meggyógyul.

Forrás:http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-06/aga-dli062613.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.