Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Olvadozik az aszfalt az Egyesült Államok nyugati felén

Posted by Suggestor - 2013. július 2. kedd

Rekordot döntő hőséget jelentettek szombaton Las Vegasból, minden idők legmagasabb hőmérsékletét mérték itt: 48 Celsius fokot.

Egy idős embert holtan találtak légkondicionáló nélküli lakásában, “vagy a hőség végzett vele, vagy a betegsége rosszabbodott a hőség hatására” – mondta a Las Vegas-i tűzoltóság szóvivője.

Tucatjával kellett embereket orvosi kezelésben részesíteni a hőséggel összefüggő tünetek miatt. Egy gépkocsivezető a nevadai autósztrádán lett rosszul, miután több órán át vezetett légkondicionáló nélküli autójában. Hősokkot kapott, most kórházban ápolják.

A városokban megnyitották a ‘hűsölő centrumokat’, közösségi házakban, hajléktalan szállókon és könyvtárakban, és figyelmeztették a lakosokat, hogy kerüljék a forróságban a hosszasabb kint-tartózkodást.

“Olyan, mintha az ember a sütő ajtaját nyitná ki,  megcsapja a hőség. Ez az érzésem, amikor kimegyek” – mondja a meteorológus Phoenixben (Arizona), ahol a hőmérséklet elérte a 46 Celsius fokot vasárnap. “Veszélyes, még azok számára is, akik hozzáedződtek a hőséghez, kint lenni és valami fizikai tevékenységet végezni. Azt tudjuk tanácsolni mindenkinek, ne menjenek ki.”

Los Angeles megyében több embert szállítottak kórházba, vagy kezelnek otthon, kiszáradással, kimerültséggel vagy hősokkal, közölte a tűzoltóság szóvivője.

A mexikói illegális bevándorlók, akik a sivatagon át szöknek be az Egyesült Államokba, különösen nagy veszélynek vannak kitéve: a héten legkevesebb három embert találtak halva a sivatagban, feltehetőleg kiszáradtak a hőségtől, nyilatkozta a határőrség szóvivője. Ezért amerikai oldalról megerősítették az őrséget.

A tűzoltók panaszkodnak az aszályra, amelynek következtében a régióban több helyen nagy kiterjedésű bozóttűz keletkezett, és a minden udvarból fellőtt, füstöt szaporító tűzijátékra, amivel július 4-ét ünneplik.

Forrás: http://planetark.org/enviro-news/item/69096

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.