Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A Goffin-kakadu kivételes technikai intelligenciája

Posted by Suggestor - 2013. július 7. vasárnap

Egy indonéziai papagájféle, a Goffin-kakadu öt zárat ‘tört fel’ egymás után, hogy elérje az átlátszó ajtó mögött hívogató diót… Ez a madarak műszaki intelligenciájának eddigi csúcsteljesítménye.

Egy nemzetközi tudóscsoport (Oxford University, University of Vienna, Max Planck Institute) számolt be a PLOS ONE online folyóiratban kísérleteiről, amelyet tíz, képzetlen Goffin-kakaduval végeztek: egy átlátszó ajtajú dobozba zárt dióval, amit öt különböző zár véd, és ezeket meghatározott sorrendben kell felnyitni.

Ahhoz, hogy megszerezzék a diót, előbb el kellett távolítani egy csapot, aztán egy csavart, aztán egy rudat, majd elfordítani 90 fokkal egy kereket, aztán oldalra kellett tolni egy reteszt.

Az egyik madár – Pipin nevezetű – kevesebb, mint két óra alatt végzett a feladattal – teljesen önállóan.Többen is megcsinálták, miután megmutatták nekik a zárak felnyitásának sorrendjét vagy megfigyelhették az egyik társukat, aki képes volt kinyitni a zárakat.

A madarak határozottan célirányosan munkálkodtak: egyik akadályt a másik után győzték le, pedig csak egyetlen dió lett a jutalmuk, miután mind az öt feladatot megoldották. A kutatók úgy látták, hogy miután az egyik zárat felnyitották, ritkán akadt problémájuk újra ugyanazzal a zárral. A kutatók azt is vizsgálták, hogy a kakaduk a tevékenységek sorrendjét tanulták meg, vagy minden egyes zárra külön figyeltek.

Később megismételték a kísérletet újrarendezett, eltávolított vagy nem-működő zárakkal, a kakadukat nem lepte meg, érzékenyen reagáltak az új szituációra.

Az Oxford University professzora, Alex Kacelnik ezt mondta:

“Nem tudjuk bizonyítani, hogy a madarak megértették a feladat struktúráját, mint egy felnőtt ember, de azt a viselkedésükből leszűrtük, érzékenyek arra, hogyan hat egyik tárgy a másikra. Azon kívül képesek tanulni: egy távoli cél felé haladni, anélkül, hogy lépésenként jutalmaznák őket.”

“A madarak hirtelen, és gyakran tévedhetetlenül válaszoltak a változtatásokra, ami viselkedési plaszticitást és gyakorlati memóriát feltételez. Úgy gondoljuk, segítségükre vannak fajuk jellemző tulajdonságai: az intenzív kíváncsiság, a tapintás felhasználása a felfedezéshez – és az állhatatosság. A kakaduk a környezetükben előforduló tárgyakat felfedezik – a csőrükkel, nyelvükkel, lábukkal. Egy vizuális felfedezőnek sose jutott volna eszébe, hogy mozgathatja a zárakat.”

“Túl könnyű lenne azt mondani, hogy a kakaduk értik a problémát, ezt csak akkor lenne jogunk kijelenteni, ha egy sor új technikai problémára adott válaszukat ismernénk” – jelentette ki Kacelnik professzor.

Forrás: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/07/130704095123.htm

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.