Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az inzulinnak szerepe van a szoptatás sikerében

Posted by Suggestor - 2013. július 8. hétfő

Az emberi emlőmirigyek nagyon érzékennyé válnak az inzulinra a laktáció (tejelválasztás) ideje  alatt. Amerikai tudósok (Cincinnati Children’s Hospital Medical Center) képet adnak arról, miért van ez így, hogyan kapcsolnak be egyes  gének az emberi emlőmirigyben a laktáció folyamán.

A legújabb RNS-szekvenálási technika alkalmazásával a kutatók meghatározták, hogyan megy végbe a tejelválasztás az emberi emlőmirigyben. A tanulmányt a PLOS ONE online folyóirat közölte.

Laurie Nommsen-Rivers, a kutatás vezetője már egy előző kutatásában arra figyelmeztetett, hogy azok az anyáknak, akiknek az optimális szint alatt van a glükóz-metabolizmusa (túlsúlyosak, túlkorosak vagy nagy súlyú babát szültek), hosszabb ideig tart, mire ‘belövell’  a tej, ami arra utal, hogy az inzulinnak szerepe van az emlőmirigyben.

Hosszú ideig nem is gondolták, hogy az inzulinnak közvetlen szerepe volna a tejelválasztó sejtek szabályozásában, mert ezek a sejtek nem igényelnek inzulint ahhoz, hogy cukrokat, így glükózt vegyenek fel. Ma már azonban tisztában vannak vele, hogy az inzulin többet tesz annál, minthogy segíti a cukor felszívódását.

“Ez a kutatás az inzulin receptor azonnali bekapcsolását mutatja, és olyan jelzéseket, amelyek az emlő átalakulását eredményezik, egy bioüzemmé, ami nagy mennyiségű fehérjét, zsírt és szénhidrátot termel a megszületett babának” – magyarázza Dr. Nommsen-Rivers. “Tekintettel arra, hogy a fogamzóképes – 20 – 44 éves – korú nők 20 százaléka pre-diabéteszes (a cukorbetegség előtti stádiumban van), joggal feltételezhetjük, hogy az új anyák 20 százalékának kevés lesz a teje – az inzulin nem megfelelő szabályozottsága miatt.”

Az emlőmirigy RNS-ét a kutatók az anyatej-mintákból nyerték ki, így alkották meg az első, hozzáférhető génkifejeződéseit az emlőmirigynek. Felfedezték, hogy különböző gének egész csoportja kapcsol ki és be, amikor az emlőmirigy átalakul: az első napok pár cseppnyi kolosztrumot* termelő szervéből az újszülöttet tejjel bőségesen ellátó szervvé.

*kolosztrum – előtej, ami serkenti a baba immunrendszerét

Az inzulin jelentőségének tisztázása után a kutatók azt tervezik, hogy a vércukor ellenőrzés alatt tartására szolgáló gyógyszert próbálnak ki: javítja-e az emlőmirigyben az inzulin működését, fokozza-e a tejelválasztást. Persze, a gyógyszer nem ideális módja a glükóz felszívódás javításának, és a tejmennyiség növelésének a szoptatás alatt, de megfelelő bizonyítékot szolgáltat.

“Az ideális megközelítés a prevenció – a megelőzés. A táplálkozás megváltoztatása és a testedzés sokkal hatékonyabbak, mint bármiféle gyógyszer. A gyógyszer kipróbálása után, remélhetőleg tanulmányozhatjuk ezeknek a hatását is” – jelentette ki Dr. Nommsen-Rivers.

A kutató akkor kezdett a kérdés tanulmányozásához, amikor még doktorandusz volt a Kalifornia Egyetemen (Davis), és azt kérdezte magától, miért küzd manapság annyi frissen szült anya azzal, hogy kevés a teje.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-07/cchm-nsr070113.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.