Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Már méhen belül eldől, milyen gyorsan fogunk öregedni

Posted by Suggestor - 2013. július 11. csütörtök

A King’s College London tudósai felfedezték azokat a metabolitokat, amelyek még születés előtt vagy újszülött-korban kerülnek a vérbe molekuláris változások eredményeképpen, és amelyek felelősek az egyén egészségéért hosszú távon, továbbá az öregedés sebességéért. Összesen 22 metabolitot találtak az öregedéssel összefüggésben levőnek.

E metabolitok közül az egyik – a tüdőfunkcióval, a csontsűrűséggel kapcsolatos – szoros összefüggést mutat a születési súllyal. Erre az új metabolitra a méhen belüli tápláltság van hatással, és egy egyszerű vérmintával meg lehet majd határozni a jövőben.

Tim Spector professzor, az Ikerkutatási tanszék vezetője így magyarázza:

“A tudósok előtt már jó ideje ismert, hogy egy személy születéskori súlya fontos meghatározója az egészségének felnőtt korában és idős korában, és hogy az alacsony súllyal született emberek hajlamosabbak a korral járó betegségekre. Csak eddig még a molekuláris mechanizmus nem volt ismert, amely összeköti az alacsony születési súlyt az öregkori betegséggel. Ez a kutatás felderített egyet a molekuláris jelutak közül.”

A King’s College kutatói több, mint 6000 vérminta elemzésével – amelyek egypetéjű ikrektől származtak – 22 metabolitról állapították meg, hogy közvetlen kapcsolatban vannak az életkorral. A metabolitok koncentrációja magasabb volt az idősebb emberekben, mint a fiatalokban.

Egy metabolit – a C-glyTrp – olyan, életkorhoz kapcsolódó vonások egész sorával van kapcsolatban, mint a tüdőfunkció, a csontsűrűség, a koleszterinszint és a vérnyomás. Ennek a metabolitnak az öregedésben játszott szerepe újdonság.

Különlegessége, hogy ez is az alacsony születési súlyhoz volt köthető, amikor összevetették az egypetéjű ikrek születési súlyát. Amikor a kutatók feltárták ezt a kapcsolatot, kimutatták, hogy az a gén, amelyik ezt befolyásolja, epigenetikusan módosult. (A géneket a személy környezeti és életmódi tényezői ki és be képesek kapcsolni kémiai szignálokkal.) Ezek az epigenetikai változások befolyásolják az egyén metabolizmusát (anyagcseréjét) egész további életében, ami viszont befolyásolja korral járó megbetegedéseinek kockázatát.

“A korosodás egy folyamat, amit genetikai, életmódi és környezeti tényezők befolyásolnak, a gének csak egy részét magyarázzák a történetnek. A molekuláris változásokat – amelyek befolyásolják, hogyan öregszünk, epigenetikai változások váltják ki. Kutatásunk vérminták és az epigenetikai változások elemzésével új metabolitot azonosított, amely összeköti a születési súlyt az öregedés sebességével” – mondja Ana Valdes, az egyik kutató.

“Ez egy különleges metabolit, amely az életkorhoz és a korral járó betegségekhez köthető, különböző volt az egypetéjű ikreknél – akiknek nagyon eltérő lehet a születési súlyuk. Ez arra mutat rá, hogy a születési súly hatással van egy molekuláris mechanizmusra, ami megváltoztatja ezt a metabolitot. Ebből azt is megérthetjük, hogy a szűkösebb táplálkozás a méhen belül megváltoztatja a molekuláris jelutakat, ami gyorsabb öregedésben és az öregséggel összefüggő betegségekre való magasabb kockázatban nyilvánul meg – majd ötven évvel később.”

“Minthogy ez a 22 metabolit, ami az öregedéshez köthető, kimutatható a vérből, ma már elég pontosan megmondhatjuk az illető tényleges korát a vérmintájából, és a jövőben tovább finomítva, képesek leszünk azonosítani, ha gyors biológiai öregedés fog bekövetkezni az egyénnél.”

Forrás:  http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-07/kcl-r070813.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.