Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az alacsony D-vitamin szint a feketéknél és a spanyol ajkúaknál nincs összefüggésben a szívbetegségekkel

Posted by Suggestor - 2013. július 14. vasárnap

A vér alacsony D-vitamin szintjét a szívbetegségre való nagyobb kockázattal szokták összefüggésbe hozni. Ez így is van a fehéreknél és a kínaiaknál, de nem igaz a feketékre és a spanyol ajkúakra – egy, a JAMA folyóiratban megjelent tanulmány szerint. Ezidáig kevés olyan kutatás folyt, amelyben a fehéreken kívül más rassz képviselője jelentős számban  részt vett volna.

“Kutatásunk arra enged következtetni, hogy a kaukázusi (fehér) rassznál végzett klinikai kutatások eredményei fenntartásokkal alkalmazhatók csak más rasszokra vagy etnikai csoportokra” – mondta Cassianne Robinson-Cohen, a University of Washington epidemiológusa, és a Vesebetegségeket Kutató Intézet kutatója. (Ebben az intézetben a szívbetegségek és a vesebetegségek genetikai, anyagcsere és epidemiológiai tényezőit tárják fel.)

Az alacsony D-vitamin koncentráció a vérben a szívbetegség nagyobb kockázatát csak a fehéreknél és a kínaiaknál jelzi, de ez az összefüggés nem érvényes sem a feketékre, sem a spanyol ajkúakra.

Robinson-Cohen figyelmeztet, hogy eredményeiket megfigyelésekből és elemzésekből nyerték, nem klinikai kutatásból, így az ok-okozati viszonyokat nem vizsgálhatták.

6800 férfi és nő vett részt egy multi-etnikumú atheroszklerózis felmérésen, egy hosszú távú orvosi kutatásban – az Egyesült Államok hat régiójából. A minta 38 százalékát fehérek, 28 százalékát feketék, 22 százalékát spanyol ajkúak alkották, 12 százalék kínai volt. A vizsgálatba 2000 júliusa és 2002 szeptembere között kerültek be a résztvevők.

A kutatás kezdetén valamennyi résztvevő mentes volt a szív- és érbetegség minden formájától, és megnézték a V25-hydroxyvitamin D szintjüket. Az átlagéletkoruk 62 év volt a kutatás indulásakor (45-től 84 évig), és valamivel több, mint a fele volt nő.

A vérben a D-vitamin koncentráció a fehéreknél átlagosan 30,1 ng/ml, a kínaiaknál 26,7, a spanyol ajkúaknál 24,6, a feketéknél 19,2 volt. A kutatók tesztelték a D-vitamin koncentráció és a koronáriás szívbetegség első jelentkezésének (infarktus, angina, szívmegállás vagy koronáriás szívbetegség eredetű halál) összefüggését – a felmérés indulásától 2012 májusáig.

A kutatás lezárása után kockázati analíziseket végeztek, hogy kiderítsék, van-e kapcsolat a vér D-vitamin szintje és a koronáriás szívbetegség között, és van-e különbség ebben a fehérek, feketék, kínaiak és a spanyol ajkú népesség között. Az eredmény egyértelmű volt, akkor is, miután az ismert rizikófaktorokat kiszűrték: dohányzást, cukorbetegséget, vérnyomást, koleszterinszintet, fizikai aktivitást, C-reaktív fehérje-koncentrációt, iskolai végzettséget, jövedelmet, és a többit.

A kutatásnak az erőssége a nagy minta és a hosszú vizsgálati időtartam. A gyengéje, mondja Robinson-Cohen, hogy nem lehet bizonyítani az ok-okozati viszonyt.

“Ahhoz, hogy bizonyítsuk, egy nagy, multi-etnikumú, kontrollcsoporttal megtámogatott klinikai vizsgálatot kell végeznünk, véletlenszerűen kiválasztott mintán.”

“Következő kutatásunk megvizsgálja a D-vitamin szintjének és felhasználásának genetikai hátterét. Nem tudjuk biztosan, miért változik a D-vitaminszint és a szívbetegég közötti kapcsolat rasszonként és etnikumonként. Talán a gének befolyásolják a D-vitamin szükségletet és felhasználást, így evolválódtunk azon a helyen, ahonnan az etnikai csoportok származnak.”

Meg fogják nézni a géneket, amelyeknek közük van a D-vitamin aktivizálásához és metabolizmusához. Robinson-Cohen szerint azonosították már ezeket a géneket, de a tudósok még nem foglalkoztak azzal, hogy megállapítsák, az egyes génvariációk hogyan befolyásolják az alacsony D-vitamin koncentráció negatív hatását.

Azt a tanulságot mindenképpen le kell szűrni a mostani kutatásból, hogy az orvosi kutatások tervezésekor különböző etnikai csoportokat és rasszokat kell besorolni a mintába, hogy ne fordulhasson elő olyan tévedés, hogy ami az egyik csoportra érvényes, alkalmazzák az összes etnikumra vagy rasszra.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-07/uow-lbl070913.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.