Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A malajziai Borneo erdeinek 80 százaléka súlyosan károsodott

Posted by Suggestor - 2013. július 18. csütörtök

A Tasmániai és a Pápua Új Guineai Egyetem kutatói a Carnegie Intézettel karöltve – az intézet műholdas elemző rendszerével – kiderítették, hogy az előzőleg fel sem térképezett őserdőben mekkora veszteségeket okoztak az erdőirtások. Most sikerült első ízben dokumentálni teljes terjedelmében az erdőirtás mértékét és az olajpálma ültetvények kiterjedését.

A műholdas felvételek 1990 és 2009 között készültek, és elemzésük azt mutatta, hogy malajziai Borneón a látszólag sűrű trópusi erdőben 364 000 km utat építettek, keresztül az erdőn. Különösen Sabah és Sarawak malajziai államokat érintette az erdőirtás és az ültetvénytelepítés – a földterület közel 80 százalékában. A szomszédos Brunei államban ezzel szemben a földfelszín 54 százalékán maradt meg érintetlenül az erdő.

“Veszélyben van a trópusi erdő ökoszisztéma világszerte, a mi munkánk az, hogy dokumentáljuk a veszély mértékét itt, a malajziai Borneón. Az érintetlen erdő már csak kis helyen maradt meg a malajziai Borneón, olyan mértékű fakivágások és terület-megtisztítások történtek, vagy a fakitermelés vagy az olajpálma-ültetés érdekében. Az esőerdőben korábban öreg fák voltak, amelyek tárolják a szenet és támogatják a sokféleséget, ezek helyén most olajpálmák vagy faültetvények vannak – vagy csak űr tátong a kivágott erdő helyén.

Sabah és Sarawak állam területének csak a 8%-át, illetve 3%-át borítja erdő a kijelölt, védett területeken. Nagyon kevés erdei ökoszisztéma maradt fenn eredeti formájában Sabahban és Sarawakban. Brunei azonban nem engedte az ipari fakitermelést, így viszonylag sikeresen tudta megvédeni az erdeit.

“Kijózanító az eredmény. A korábbi monitorozással az volt a probléma, hogy azok olyan műholdas térképezési módszeren alapultak, amely nem vette figyelembe az erdőpusztítás legnagyobb részét malajziai Borneón – és persze, másutt sem a trópusokon. Arról a nagy arányú fakivágásról beszélek, amely az erdő degradálódását okozza, még ha a terület erdőnek néz ki is egy hagyományos műholdas felvételen. Ugyanez a mi monitorozási módszerünkkel (Carnegie Landsat Analysis System-lite – CLASlite) látni lehet az erdőben a lombok eltakarta erdőirtás hatását, rendkívül kiterjedt degradációt.

“Az erdőirtás mértéke Sabahban és Sarawakban, elképesztő nagyságú. A fakitermelő ipar behatolt Borneó szívéig, nagyon kis terület maradt érintetlen. Brunei ezzel szemben meglepő kontrasztot mutat, erdeinek többsége még ma is érintetlen, ami annak köszönhető, hogy nem engedték be a fakitermelőket a határaikon belülre.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-07/ci-8om071613.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: