Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Lesz-e az Antarktisz körül tengeri rezervátum?

Posted by Suggestor - 2013. július 20. szombat

A héten a németországi Bremerhavenben gyűltek össze az Antarktiszi élő tengeri erőforrás megőrzési nemzetközi bizottság (Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources – betűszóval: CCAMLR) tagjai, hogy megvitassák az Antarktisz körüli vizeken létrehozandó speciális tengeri rezervátum ügyét. Ez a tengerszakasz bálnák, fókák, pingvinek élőhelye. A tengerszakasz védett élőhellyé nyilvánításával megkétszereződne a tengeri rezervátumok területe.

A besorolások megváltoztatásához azonban a bizottság 25 tagállamának egybehangzó döntésére van szükség, és két tagállam, Oroszország és Ukrajna ellenvéleményét fejezte ki. Az antarktiszi tengerszakaszok közül a Ross-tenger megőrzésére az USA és Új-Zéland tett javaslatot, míg az Európai Unió, Franciaország és Ausztrália a Kelet-Antarktiszi vizek védelmét támogatta.

Az egyik civil szervezet (Ocean Elders) nyílt levelet intézett Vlagyimir Putyinhoz, az orosz elnökhöz, melyben a javaslat támogatására szólította fel.

“A Ross-tenger és Kelet-Antarktisz eddig megmenekült a szennyezéstől, az invazív fajoktól, a fenék-vonóhálós halászattól és más nagy volumenű kereskedelmi halászati műveletektől, amelyek tönkre tették a világ tengereit. De változnak a körülmények, és meg kell tennünk a megfelelő lépéseket a Déli-óceán kulcsfontosságú területeinek megőrzéséért.”

Az USA államminisztériuma nyilatkozatot adott ki: “A Ross-tenger régiója egyike az utolsó és legnagyobb eredeti állapotában megmaradt óceáni területeknek. Egyedülálló és produktív az ökoszisztémája. Tudományos kutatások természetes laboratóriuma, amely segít jobban megérteni a klímaváltozást, az óceánokat, világunkat.”

A javaslat elutasítása mögött a saját halászterületüket kimerített országok érdekei állnak.

Forrás: http://planetark.org/enviro-news/item/69232

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s