Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Feltalálták az edzést helyettesítő pirulát

Posted by Suggestor - 2013. július 21. vasárnap

A Scripps Intézet (Jupiter, Florida) kutatói elhízott egerekbe egy vegyületet injekcióztak, ami megnövelte a Rev-erb fehérje aktivitását. A vegyületnek hasonló hatása lett az egerekre, mintha keményen edzettek volna.

A Rev-erb fehérje részt vesz a biológiai óra és a napi cirkadián ritmus ellenőrzésében.

Köszönhetően a Rev-erbnek, az egerek lefogytak, javult a koleszterinszintjük – pedig továbbra is zsíros táplálékon tartották őket.

Továbbá: több oxigént használtak fel, és 5 %-kal több energiát, mint a kontroll csoport. Az volt a legérdekesebb a dologban, hogy a Rev-erbbel kezelt egerek egyáltalán nem mozogtak többet, sőt, lustábbak és kevésbé aktívak voltak, mint korábban, kezelés előtt.

A kutatók arra figyelmeztetik az embereket, hogy ezen kívül még sok olyan haszna van a fizikai aktivitásnak, amit nem pótol a gyógyszer. A rendszeres edzés megnöveli a mitokondriumok mennyiségét és erejét. (A mitokondriumok a sejtek erőművei, ők termelik a sejtek energiáját.)

Amikor a kutatók befecskendezték a vegyületet az egér különböző izomsejtjeibe, a sejtek nagy mennyiségű Rev-erbet bocsátottak ki, aminek eredményeként a sejtek új mitokondriumokat hoztak létre, illetve megerősítették a meglévőket.

Thomas Burris, a Nature Magazine-ban megjelent tanulmány egyik szerzője azt mondta, “a szer minden bizonnyal úgy hat, mint az edzés”, ezért képes lesz arra, hogy az edzésre fizikailag képtelen embereknek az edzés előnyeit nyújtsa, anélkül, hogy edzeniük kellene.

A kutatás bizonyára sok vitát fog kiváltani, ha egyetlen tablettával helyettesíthető a kemény edzés. A sportolókat vajon eltiltják tőle, mint doppingszertől?

Thomas Burris azt mondja, az ő elsődleges célja az volt, hogy azokon az embereken segítsen, akik nem képesek fizikai tevékenységet végezni, nem pedig azokon, akik nem akarnak.

Nem mellékesen, több olyan haszna van az edzésnek, amit nem lehet utánozni egy vegyülettel. Az edzés hatással van a zsírsejtekre, DNS-szinten, azon kívül az agyat is segít rugalmasan tartani.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/263622.ph

Egy hozzászólás a “Feltalálták az edzést helyettesítő pirulát”

  1. Névtelen said

    A doppingszerek között már most is sok gyógyszer van, amiket fizikálisan legyengült, tartósan beteg, idős embereknek adnak. Ami nagy különbség, hogy ez sokkal természetesebbnek tűnik és ezért talán nehezebben kimutatható is. Amiről itt nem esett szó az az, hogy milyen káros hatása van a szervezetre. Mert biztosan van, minden ilyen “átverem a testemet, edzés nélkül leszek erős” módszernek vannak nagyon káros hatásai. Ez valószínűleg néhány év múlva fog kiderülni, amikor már a konditerembe járó fiatalok közül sokan használják rendszeresen.
    Mellékhatása mindennek van. Ahogy az angol mondás tartja: nincs ingyen vacsora. Az ember az edzettséget sem kapja meg ingyen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: