Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az agyunk függővé válik a fehér lisztből, fehér rizsből, burgonyából készült ételektől

Posted by Suggestor - 2013. július 22. hétfő

Az agy a függőséghez hasonló jelenséget mutat a nagy glikémiás indexű* élelmiszerekre: fokozott éhségérzetet váltanak ki, az agynak a jutalmazásért és a sóvárgásért felelős területét stimulálják, ugyanazok az agyi mechanizmusok jellemzők rájuk, mint a kábítószerekre – mondják a Boston Children’s Hospital kutatói.

*A glikémiás index méri, milyen gyorsan és milyen nagy mértékben emeli egy élelem vagy élelmiszer a vércukorszintet. A nagy glikémiás indexű élelemtől gyorsabban, magasabbra szökik a vércukorszint.

Más szavakkal:

Ezekre a magasan feldolgozott szénhidrátokra, a fehér lisztből, fehér rizsből, cukorral készült ételekre az agyunk túlzott éhségérzettel reagál. Ha sikerül csökkenteni a nagy glikémiás indexű ételek fogyasztását, elejét vehetjük a ‘túlevésnek’ – különösen vonatkozik ez azokra az emberekre, akik el vannak hízva – magyarázza Dr. David Ludwig, a kutatás vezetője.

“A jutalmazás- és a sóvárgás-érzésen kívül, az agynak az örömközpontja kapcsolatban van a kábítószer-fogyasztással és a függőséggel, ami felveti a kérdést, lehetnek-e bizonyos élelmiszerek addiktívak – vagyis okozhatnak-e függőséget.”

Étkezés után a szervezetünk lebontja a szénhidrátokat és glükózt – egy bizonyos fajta cukrot, szőlőcukrot – készít belőlük. Sejtjeinknek glükózra van szükségük. De nem minden szénhidrátból keletkezik glükóz és kerül be a véráramba ugyanolyan sebességgel – ez már az elfogyasztott szénhidrát típusától függ.

Nagy glikémiás indexű élelmiszerek például a fehér kenyér, fehér rizs, a fánk, a corn flakes, paszternák, a krumpli, a cukor. Dr. Ludwig és munkatársai mérték a vércukorszintet és az éhségérzetet, miközben fMri-vel – funkcionális mágneses rezonanciás készülékkel figyelték az agy működését. Az étkezés után négy órán át tartották szemmel az agyi aktivitást, ez az időszak a meghatározó a következő étkezésnél az éhségérzetünkre.

12 elhízott vagy túlsúlyos ember vett részt a vizsgálatban. Kétféle, tejjel készült édes italt kaptak: ugyanannyi kalóriájú volt mind a kettő, ugyanolyan ízű és édességű. Csak az egyik nagy glikémiás indexű, a másik alacsony glikémiás indexű szénhidrátot tartalmazott.

A nagy glikémiás indexű ital után a kísérlet résztvevőinél bekövetkezett a kezdeti hirtelen vércukorszint-emelkedés, amit négy óra múlva meredek esés követett. A vércukorszintben bekövetkezett esést erős éhségérzet kísérte,egyúttal intenzív aktivitás a nucleus accumbens-ben, a függő viselkedésért felelős agyterületben.

Ezt megelőzően a kutatások a magas és az alacsony kalóriatartalmú ételek hatását hasonlították össze. Ez alkalommal azonban ugyanolyan kalóriájú, de eltérő glikémiás indexű ételek szerepeltek, hogy megnézzék, van-e hatásuk az agy működésére és a fokozott éhségérzetre.

“Kutatási eredményeink arra engednek következtetni, hogy ha korlátozzuk a nagy glikémiás indexű szénhidrátok, mint a fehér kenyér és a krumpli fogyasztását, segít csökkenteni az elhízott emberek étel utáni sóvárgását és kontrollálni a túlevést” – mondja Dr. Ludwig.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/262603.php

Hírdetés

2 hozzászólás a “Az agyunk függővé válik a fehér lisztből, fehér rizsből, burgonyából készült ételektől”

  1. Névtelen said

    A krumpli is bűnös!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: