Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Túl lassú az evolúció, hogy lépést tartson a klímaváltozással

Posted by Suggestor - 2013. július 23. kedd

Több gerinces fajnak tízezerszer gyorsabban kellene evolválódnia, mint a múltban tette, hogy alkalmazkodjon a gyors klímaváltozáshoz, ami a elkövetkező száz évben várható – mondják a University of Arizona ökológusai.

“Minden faj számára van egy olyan klímatikus hely (niche), amelynek a hőmérsékleti és csapadék viszonyai megfelelő életkörülményeket nyújtanak, ahol él és élni képes” – magyarázza John J. Wiens, ökológia professzor. “Egyes fajokat, például csak a trópusi területeken, másokat a mérsékelt égövön, ismét másokat a magas hegyekben vagy a sivatagokban találunk meg.”

Ha pedig nem képesek egyes fajok sem alkalmazkodni, sem továbbállni, kihalásra lesznek ítélve. Ilyen például a mexikói leveli béka a Yucatan-félszigetről: a léte forog veszélyben a klímaváltozással.

“Úgy találtuk, hogy átlagosan egy faj alkalmazkodási sebessége az eltérő klímafeltételekhez 1 Celsius fok eltéréshez – 1 millió év. De ha a globális hőmérséklet az elkövetkező évszázadban 4 Celsius fokot emelkedik – amint azt az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Bizottság) előrejelezte – , ezzel igen nagy differencia keletkezik a sebességek között. Ami arra enged következtetni, hogy evolúcióval utolérni az éghajlati változást sok faj számára lehetetlen.”

Wiens munkatársával, Quinteroval evolúciós családfákat tanulmányoztak. A családfák megmutatják, milyen régen váltak el a fajok egymástól. A minták 17 családot fedtek le, így reprezentálták a szárazföldi gerincesek főbb élő csoportjait, beleértve a békákat, szalamandrákat, gyíkokat, kígyókat, krokodilokat, madarakat és az emlősöket.

Az evolúciós családfákhoz illesztették az egyes fajok éghajlati niche-éről (megfelelő élőhelyéről) az adatokat, hogy felbecsüljék, milyen gyorsan változnak az éghajlati niche-ek a fajok körül. Olyan éghajlati adatokat használtak, mint az éves középhőmérséklet, az évi csapadék, a magas és az alacsony extrém értékekkel együtt.

“A legtöbb testvér-fajra nézve úgy találtuk, hogy az élőhelyük 1 vagy 2 Celsius fokos átlagos hőmérsékleti különbségére 1-2 millió év alatt válaszoltak evolúcióval.”

“Összehasonlítottuk a változás sebességét a múltban azzal a jövőbeni sebességgel, ami az előrejelzés szerint valószínű 2100-ban, és megnéztük, mennyire különböznek egymástól. Ha a változások sebessége azonos, azt jelenti, van esélye a fajnak túlélni, elég gyorsan evolválódik, de a legtöbb esetben úgy találtuk, tízezerszeres, vagy még annál is nagyobb a különbség.”

“Adataink szerint csaknem minden csoportban vannak potenciálisan veszélyeztetett fajok, különösen a trópusiak.”

A fajok a klímaváltozásra evolúció nélkül is reagálhatnak: akklimatizálódhatnak,  tovább vándorolhatnak, megfelelő éghajlatra: például magasabb szélességi fokra vagy nagyobb magasságokba. Olyan is előfordul, hogy egyes fajok több populációjukat is elveszítik a klímaváltozás következtében, de azért még létezhetnek, ha néhány populációjuk fennmarad. Mindezeket az eshetőségeket is tekintetbe véve, a kihalás a legvalószínűbb következmény.

Az elvándorlás egy megfelelőbb éghajlatú területre, sok faj számára nem létező alternatíva.

“Néhány kutatás rámutat, hogy egyes fajok nem képesek elég gyorsan mozogni. Továbbá: a mozgáshoz lehetőség is kellene, hozzáférés az új élőhelyhez, ami még nincs igénybe véve, tönkre téve az ember által. Vagy vegyünk egy fajt, amelyik a hegytetőn él. Ha ott túl meleg lesz vagy szárazság, hova mehetnének?”

Egy korábbi tanulmányban Wiens és társai arra kerestek választ, valójában mi okozza egy faj eltűnését. Kimutatták, hogy a fajok klímaváltozás miatti eltűnésének vagy hanyatlásának az oka gyakran a más fajokkal való interakcióikban keresendő, nem is a változó feltételekkel való megbirkózásra való fiziológiai  képtelenségben.

“A táplálék csökkenése, az vezetett a legtöbb faj hanyatlásához. Például a nagy szarvú juhoknál: ha egyre fokozódik a szárazság, kevesebb a fű, és éhhalál vár rájuk.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-07/uoa-ets070913.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.