Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A ginkgo biloba javítja a memóriát, a tanulási képességet, növeli az idegi őssejtek számát

Posted by Suggestor - 2013. július 24. szerda

Normális esetben a felnőtt emlősök agyának őssejtjei nem szaporodnak, csak akkor, ha sérülés éri az agyszöveteket, abban az esetben aktiválódhatnak és szaporodhatnak a neurális őssejtek.

Kínai egyetemek kutatói (Weifang Medical University, Shandong University) kimutatták állatkísérletekkel, hogy az erek elzáródásával keletkezett demencián (elbutuláson) segíteni lehet a ginkgo biloba levelének kivonatával.

Ginkgo leveléből készült tablettát kaptak az ‘elbutulást’ előidéző műtéten átesett patkányok, és bebizonyosodott, hogy a levélben levő EGb761 kivonat megindította az idegi őssejt képződést, az új sejtek kapcsolatokat építettek ki a környező sejtekkel és integrálódtak az eredeti idegi hálózatba. Így elősegítették a sérült agyszövet regenerálódását, javították a tanulási képességet és a memóriát a kísérleti állatokban.

Az ‘elbutító’ műtét után 7 nappal, a patkányok gingko kivonatot (EGb761-t) kaptak, 50mg-ot testsúly-kilogrammonként és naponta. Mérték a tanulási képességüket, memóriájukat a Morris-féle vizes labirintussal, és a neurális őssejtjeik szaporodását, úgy, hogy a sejteket fluoreszkáló módszerrel megjelölték. A műtét utáni 15. napon, majd 1 hónappal, 2 és 4 hónappal a műtét után, mérték a patkányok teljesítményét, és vizsgálták az őssejtjeiket.

A ginkgo biloba kivonatot kapott patkányok jobban teljesítettek a Morris labirintusban, gyorsabban kimenekültek a vízből, mint a kontroll csoport. Ezen kívül bizonyos agyterületeken (szubventrikuláris zóna, hippokampusz dentate gyrus) megszaporodtak az őssejtjeik.

A ginkgo biloba kivonat előmozdította és meghosszabbította az idegi őssejtek szaporodásának időszakát. A sejtek 4 hónapon át folyamatosan szaporodtak, elértek egy csúcsot, majd fokozatosan visszatértek normális szintjükre. A ginkgo biloba kivonat adagolása szabályozta az őssejt-termelést, előmozdította az agyszövet regenerálódását, javította az érelzáródás miatti demenciában szenvedő patkányok memóriáját és tanulási képességét.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-07/nrr-agb072313.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.