Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nem jó túl sok antioxidánst enni

Posted by Suggestor - 2013. július 25. csütörtök

Erre a megállapításra jutottak a Koppenhágai Egyetem kutatói, amikor megvizsgálták, hogy az egyik legtöbbet emlegetett antioxidáns, a resveratrol, milyen előnyöket nyújt az idősebb férfiaknak – a testmozgás mellé.

Az öregedéssel rosszabbodik az erek működése – az oxidatív stressz miatt. Ezért a kutatók azt várták, hogy a resveratrol, amiről kimutatták, hogy csökkenti az érbetegséget, javítja a szív és az erek állapotát, az edzéssel együtt még jobban javítja az idősebb emberek szív- és érrendszerének egészségét. Erre engedtek következtetni az állatkísérletek is.

Meglepetésükre, a resveratrol szedése az edzés mellett nem javította, inkább rontotta a szedők  állapotát: nem csökkent a vérnyomásuk, a koleszterinszintjük, rosszabb lett a maximális oxigén-felvételük.

Így folyt le a kísérlet: 27  –  65 év körüli -, jó egészségben lévő férfinak, 8 héten át adtak az intenzív testedzés mellett vagy 250 milligramm resveratrolt naponta, vagy placebót, hatóanyag nélküli tablettát.

“A kutatás kettős vak kísérlet volt: sem a résztvevők, sem a kutatók nem tudták, melyik résztvevő mit kapott” – mondta Lasse Gliemann, az egyik kutató.

“Azt találtuk, hogy az intenzív edzés nagyon hatásos volt a kardiovaszkuláris egészség-paraméterek javításában, de a resveratrol táplálékkiegészítő megzavarta az edzés pozitív hatását, több paramétert illetően, beleértve a vérnyomást, a vérzsír-koncentrációt és maximum oxigén-felvételt.”

Így, míg a férfiak valamennyien nyertek az edzéssel, azoknál, akik a resveratrolt szedték naponta, gyakorlatilag eltörölte a resveratrol az edzés több előnyét.

Az utóbbi időben több kutatás is foglalkozott a resveratrollal: például egy 2012-es tanulmány kimutatta, hogy a resveratrol alkalmas a cukorbetegség, az Alzheimer-kór, a szívbetegség gyógyítására. Egy másik tanulmány, amelyik ugyanabban az évben született, azt derítette ki, hogy ez az antioxidáns nem használ az egészséges nőknek.

Szóval, bár vannak érvek a vörösborban levő vegyület mellett is és ellen is, ez a tanulmány, amelyet a Koppenhágai Egyetem készített, arra enged következtetni, hogy “a reaktív oxigén species – az oxidánsok – amikről az az általános vélemény, hogy öregedést és betegséget okoznak, lehetséges, hogy  jelzések, amikre szükség van, amelyek kiváltják az egészséges adaptálódást a stresszre, például az intenzív edzésre.”

Túl sok antioxidánst fogyasztani, lehet, hogy nem egészséges. De azt is hozzá kell tenni, hogy a kutatók által adott resveratrol mennyiség meghaladja a normálisan, táplálékkal bevihető mennyiséget.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/263751.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.