Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A családunk és barátaink túlzott félelme a betegség kiújulásától ronthatja a gyógyulásunkat

Posted by Suggestor - 2013. július 26. péntek

Egy nemzetközi kutatócsoport összefogásával jött létre ez a tanulmány, amelyet a Neurosurgery (Idegsebészet) című szakfolyóirat publikált.

Ha a szeretteink, barátaink túlzottan féltenek bennünket egy súlyos betegség kiújulásától, csökkennek az esélyeink az elvárható mértékű gyógyulásra – állapította meg Durham University, Kings College London és a University of Erlangen-Nürnberg csapata.

Azoknál a pácienseknél figyeltek föl a jelenségre, akiknél az agyhártyák közötti területen volt a vérzés, akár egy kiszakadt érfali aneurizma miatt, akár az ér hibája miatt, akár egy, a fejet ért ütés következtében. Ez, a betűszóval SAH-nak (subarachnoid hemorrhage) nevezett vérzés minden előjel nélkül keletkezik, megnövelheti a koponyaűri nyomást, károsíthatja az agysejteket, megfoszthatja az agyat az oxigéntől, ami sztrókhoz vezet – súlyos orvosi eset, állandósult agykárosodás vagy akár halál is lehet a vége. A SAH látási zavarokkal, zavartsággal, erős fejfájással, görcsökkel járó állapot, megrázó látvány a közeli családtagok számára. Egyébként, kicsi az esélye a SAH újabb megtapasztalásának.

Dr. Judith Covey (Durham University) pszichológus felfigyelt olyan írásokra, amelyek az agyhártyák közti vérzésben szenvedő betegek felgyógyulásának pszichoszociális akadályozottságáról, a páciens családjának, közeli barátainak pszichológiai stresszét leíró tünetekről szólt. A kutatók feltételezték, hogy a páciens vagy a családja túlzott félelme váltotta ki a páciens csökkent mértékű gyógyulását.

A kutatók megvizsgáltak 69 SAH-ból kigyógyult beteget, akikkel 2005 májusa és 2006 augusztusa között történt az eset, és két megnevezett kórház valamelyikében (az Egyesült Királyságban) kezelték őket. Minden betegnek volt egy közeli családtagja, akik szintén beleegyeztek, hogy részt vesznek a vizsgálatban. Önértékelő teszteket töltöttek ki, egy 5-fokozatú skálán bejelölve a félelmük nagyságát és egy egészség-felmérést, mind a páciens, mind a közeli hozzátartozó. Ezzel tudták értékelni a félelmet – mindkét félnél – és az egészséggel kapcsolatos életminőségüket – a páciensnél -, egy évvel a betegség lezajlása után.

Elemzéseket végeztek annak megállapítására, milyen összefüggésben állnak a páciens félelmei a hozzátartozók félelmével, és hogy ezek a félelmek befolyásolják-e a páciens pszicho-szociális felépülését.

Covey és munkatársai nem találtak összefüggést a páciens félelmei és a hozzátartozók félelmei között. Ellenben, a közeli hozzátartozók sokkal jobban féltek a SAH újra megjelenésétől, mint maguk a páciensek. Azt vizsont megállapították, hogy azoknak a pácienseknek, akiknek a közeli hozzátartozói a legjobban féltek a betegség újra jelentkezésétől, zavart szenvedett a teljes felépülése.

“Ők az általános egészségi állapotukat rosszabbnak ítélték, több korlátozást kell elszenvedniük a hétköznapi tevékenységeikben, mind a fizikai tevékenységükben, mind a társadalmi életükben. Munkájukat és napi tevékenységüket érzelmi problémák befolyásolják.”

További kutatás tárgya lesz, miért befolyásolja negatívan a közeli hozzátartozó félelme a páciens felgyógyulását, Covey azt gyanítja, hogy a túlzott félelem megváltoztatja a hozzátartozó magatartását beteg társa iránt.

“Még ha a hozzátartozó a legjobb szándékkal cselekszik is, a vágy, hogy óvja a beteget, oda vezethet,hogy kicsit től sokat segít neki a hétköznapi fizikális feladatokban, és korlátokat állít elébe, mit csinálhat fizikálisan és szociálisan.”

A kutatásból, mondja Dr. Covey, arra lehet következtetni, hogy nagyobb segítséget kell nyújtani a hozzátartozóknak, akiknek túlzott félelmeik alakulhattak ki a betegség kiújulásával kapcsolatban. Ezeknek a személyeknek a túlzó félelmei meggátolják a beteg felépülését. “Ha a félelmeik forrását azonosítjuk és kezeljük, a páciensnek feltehetőleg javul a működőképessége.”

Arra az eshetőségre is tekintettel kell lenni, mondja Dr. Covey, hogy az agyhártyák közti vérzés poszt-traumás stressz rendellenességet okozhat sok páciensben és közeli hozzátartozóban, és a tüneteket is, a szindrómát is kezelni kell.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-07/jonp-soe071913.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: