Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A serdülőkori marihuána-használat életre szólóan rontja az agyműködést

Posted by Suggestor - 2013. július 26. péntek

Egész életére romlik az agyműködése, a tanulási képessége, sőt, megnő a kockázata súlyos pszichiátriai rendellenesség kifejlődésére annak a tinédzsernek, aki rendszeresen marihuánát szív – állapította meg a University of Maryland School of Medicine tanulmánya. Talán még nem késő ez a tanulmány, mondták a kutatók, mielőtt a marylandi jogászok a marihuána legalizálása mellett döntenének.

“Az elmúlt húsz évben sok egymásnak ellentmondó verzió merült fel a marihuána hosszú távú hatásaival kapcsolatban, de néhány bizonyíték amellett szólt, hogy serdülőkorban való használata káros lehet” – mondta Asaf Keller, az anatómia és neurobiológia tanszék professzora.

“Az előző kutatás kimutatta, hogy azok a gyerekek, akik 16 éves koruk előtt elkezdenek marihuánát szívni, a tanulási képesség csökkenését kockáztatják – élethossziglan, és jelentősen nagyobb náluk a pszichiátriai rendellenességek, például a skizofrénia előfordulása. Valószínűleg genetikai hajlam kérdése: a marihuána kiváltó okként szerepel a serdülőkorban.”

“Azt szerettük volna kideríteni, vajon reális kockázat-e és ténylegesen örök időre szóló teher-e a marihuána-szívás.”

A kutatók azzal indították a kísérletet, hogy megvizsgálták az egerek agykérgi oszcillációját.

(Az agykérgi oszcilláció az idegsejtek működéséből adódó mintázat, az a feltevés, hogy az agy különböző funkciói szerint változik. Az oszcilláció abnormális skizofrénia és más pszichiátriai rendellenességek esetében.)

Majd fiatal egereket a marihuána aktív összetevőjének tettek ki, nagyon alacsony dózisban, 20 napon át, azután visszahelyezték őket társaik közé.

“Azoknál a felnőtt egereknél, amelyeket serdülőkorukban marihuánának tettünk ki, nagy mértékben megváltozott az agykérgi oszcilláció, és romlottak a kognitív képességeik. De a legmegrázóbb eredmény azt volt, hogy – bár az egereket nagyon alacsony dózisú drog érte, és csak rövid ideig a serdülőkoruk alatt, az agyi abnormalitások megmaradtak a felnőttkorban is.”

A kutatók megismételték a kísérletet, ezúttal felnőtt egereknek adagolva a marihuánát. Náluk nem történt változás: normális maradt agykérgi oszcilláció, a kognitív teljesítmény. Ez jelezte, hogy a drog csak a serdülőkor kritikus időszakában rontotta a tanulási képességet.

“Megvizsgáltuk az agy különböző területeit. Az agy hátsó része fejlődik ki elsőnek, majd a frontális részek következnek serdülőkorban. Azt találtuk, hogy az agykéreg elülső részét érintik leginkább a drogok serdülőkorban. Ez az az agyterület, amely kontrollálja a végrehajtó funkciókat, mint a tervezés, az impulzus-kontroll. Egyúttal ez az a terület, amelyet legjobban érint a skizofrénia” – magyarázta Keller professzor.

A professzor és csapata úgy véli, hogy – bár az egerekről szól a kutatás – az emberekre ugyanúgy érvényes. folytatják a kutatást, céljuk a mechanizmus megismerése, amivel aztán visszafordíthatóvá válnának a hatások. “Reménykedünk benne, hogy többet megtudunk a skizofréniáról és más pszichiátriai rendellenességekről. Ezekre a kognitív tünetekre nincs hatásos gyógyszer, de esetleg befolyásolni lehetne a kortikális oszcilláció kontrollálásával.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-07/uomm-uom072413.php

Egy hozzászólás a “A serdülőkori marihuána-használat életre szólóan rontja az agyműködést”

  1. Névtelen said

    Ezt nagyon fontos lenne minél több emberrel megismertetni! Túl sokan hiszik és mondják azt, hogy a fű könnyű drog, nyugodtan használhatják, könnyű róla leszokni, nem okoz károsodást. Pedig a serdülő korban használ marihuána az agyat károsítja, most már tudjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: