Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nem ‘egészséges’ hedonikusnak lenni

Posted by Suggestor - 2013. július 31. szerda

Az elégedett lelkiállapot befolyásolja a génkifejeződést – és az egészséget – mondják a Kalifornia Egyetem (Los Angeles) Pszicho-neuro-immunológiai Központjának kutatói.

Az azonban nem mindegy, mitől lesz jó a közérzetünk: a hedonikus örömöktől-e, attól, hogy egyszerűen élvezzük az élet és a fogyasztás örömeit, vagy attól, hogy belső értékeink szerint, elhivatottságunknak megfelelően beteljesítjük életfeladatunkat – az e fölött érzett örömet nevezik a kutatók eudaimonikus boldogság- vagy jóllétérzésnek.

Az élet céljának mély megértése (gondoljon Teréz anyára) és megvalósítása nagyon kedvezően alakítja a génkifejeződés-profilt az immunsejteknél. Ebben az állapotban a gyulladáskeltő gének kifejeződése alacsony szinten marad, míg a vírusellenes és az antitest-gének kifejeződése erős lesz.

Ezzel szemben a hedonikus, az életélvező jóllét-érzés, a fogyasztás boldogsága épp a fordítottját váltja ki: magas a gyulladáskeltő génkifejeződés szintje, és alacsony az antivirális és antitest gén-expresszió.

Az utóbbi 10 évben Steven Cole, a Kaliforniai Egyetem orvosprofesszora és Barbara Fredrickson az Észak-Karolina Egyetem pszichológia professzora az emberi génkészletet vizsgálták, főleg azt, hogyan reagál a stresszre, félelemre. Ez alkalommal azonban másként tették föl a kérdést: hogyan válaszol a stressznek, nyomorúságnak az ellenkezőjére a génkészlet, vajon a jó közérzet egy másfajta génkifejeződési programot aktivál?

A kutatók megvizsgálták a hedonikus és az eudaimonikus jóllétet – az emberi génkészlet lencséjén keresztül.

Ezt megelőzően a kutatások azt mutatták, hogy a szervezetben cirkuláló immunsejtek szintje – a génkifejeződés alapszintjéhez képest – megemelkedett a tartós stressz, fenyegetettség, bizonytalanság periódusa idején. Megnövekedett a gyulladáskeltő gének kifejeződése és csökkent a vírusellenes válaszadásra képes gének kifejeződése.

Valószínűleg, jegyezte meg Cole, azért fejlődött ki így, hogy az immunrendszert segítse megbirkózni a változó mikrobiális veszéllyel, amivel őseink szembesültek: a háborús konfliktusok okozta sebek bakteriális fertőzésével, vagy a társas kapcsolatokkal összefüggő vírusos fertőzések megnövekvő kockázatával.

„De az figyelemre méltó, hogy mai társadalmunkban és nagyon különböző környezetünkben – a szociális vagy szimbolikus fenyegetés krónikus jelenléte gyulladást képest előidézni, szív- és érbetegségeket, idegrendszeri megbetegedést, és más betegségeket, és rontani tudja a vírusos megbetegedéseknek való ellenálló képességet.”

Mostani kutatásuk során 80 egészséges felnőtt személyt teszteltek hedonikus és eudaimonikus jóllétre, és vért vettek tőlük. Majd a CTRA-profil (conserved transcriptional response to adversity – a stresszre adott génkifejeződési szint) használatával megrajzolták a hedonikus és az eudaimonikus jó közérzetre adott – potenciálisan különböző – biológiai válaszok térképét.

Míg az eudaimonikus jóllét kedvező gén-expressziós profilt adott ki és a hedonikus jóllét kedvezőtlent, „a magas fokú hedonikus boldogságot érző emberek egyáltalán nem érezték rosszabbul magukat az eudaimonikus jóllét magas fokát mutatóknál. Mind a kettő ugyanolyan magas fokú pozitív érzéssel rendelkezőnek látszott. És mégis: a génkészletük nagyon eltérően válaszolt – bár emocionális állapotuk hasonlóan pozitív volt.”

„Ez a kutatás arról szól, hogy jót tenni vagy jól érezni magunkat nagyon különböző hatást gyakorolnak az emberi génkészletre, még akkor is, ha hasonló mértékű pozitív érzést keltenek. Úgy tűnik, az emberi génkészlet nagyon érzékeny arra, hogyan érjük el a boldogságot, érzékenyebb, mint a tudatos elme.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-07/uoc–bhy072913.php

http://uncnews.unc.edu/content/view/6145/71

3 hozzászólás to “Nem ‘egészséges’ hedonikusnak lenni”

  1. […] Kapcsolódó írásunk: https://fuggetlen.wordpress.com/2013/07/31/nem-egeszseges-hedonikusnak-lenni/ […]

  2. Névtelen said

    Ez a cikk nagyon tetszik nekem!

  3. Névtelen said

    „Ez a kutatás arról szól, hogy jót tenni vagy jól érezni magunkat – nagyon különböző hatást gyakorolnak az emberi génkészletre, még akkor is, ha hasonló mértékű pozitív érzést keltenek. Úgy tűnik, az emberi génkészlet nagyon érzékeny arra, hogyan érjük el a boldogságot, érzékenyebb, mint a tudatos elme.” – JÓ HÍR !

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.