Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A klíma csak egy a kritikus tényezők közül, amelyek erőszakos megoldásokhoz vezetnek

Posted by Suggestor - 2013. augusztus 4. vasárnap

Erőszakos cselekmények, lázadások – az éghajlat miatt.

Hogyan lehetséges ez? Van rá egy népszerű elmélet. A népszerű elmélet kimondja, hogy az aszály és az árvíz tönkre teszik a gazdaságot, különösen a mezőgazdaságra támaszkodó, gyenge gazdaságokat. És amikor az emberek keresik, ki a felelős, a kormányzati vezetők megneveznek egy etnikai kisebbséget vagy egy migráns csoportot, amellyel amúgy is bajok szoktak lenni.

Eközben az is igaz, hogy a hőség agresszívabbá teszi az embereket. Kutatások bizonyítják, hogy a személy elleni erőszakos cselekményt erőteljesen befolyásolja a magas hőmérséklet: az extrém hőmérsékleti értékeknél megugranak az erőszakos cselekmények az USA-ban is, és más, stabil és gazdag országban is. Egy példa: egy 1994-es kutatás demonstrálta, hogy amikor rendőrtisztek két csoportja ugyanolyan szimulációs gyakorlaton vett részt, sokkal valószínűbb volt a fegyverhasználat, ha a teremben kellemetlenül meleg volt.

“Egy egész sor bizonyíték van arra nézve, hogy a környezeti feltételektől megváltozik a személy közérzete, észlelése, megnő a valószínűsége az erőszak vagy agresszív akció alkalmazásának bizonyos célok eléréséhez” – magyarázza a kutatásvezető. “Kutatásunk nem azt hirdeti, hogy az éghajlat a konfliktusok egyetlen oka, nincs is konfliktus, amit teljes egészében egyetlen specifikus klíma-eseménynek tudhatnánk be. Minden konfliktusnak a személyek közötti és a csoportok közötti viszonyokban van a gyökere. Mi csak arra mutatunk rá, hogy a klíma egy a kritikus faktorok közül, amelyek miatt a dolgok eszkalálódnak, amikor  eljutnak az erőszakig.”

A Princeton University és a University of California (Berkeley) kutatói azt állítják, hogy a klímaváltozás emberi konfliktusokat vált ki: még egy nem túl jelentős hőmérséklet- vagy csapadékváltozás is nagyban megnöveli a személy elleni erőszak és a lázadások valószínűségét.

Ahogy az éghajlat melegszik, már fél Celsius foknyi eltérés is egy afrikai országban – egész évre vetítve, vagy az USA-ban 2,9 Celsius fok – az adott hónapra vetítve, felboríthatja a békét.

60 tanulmányt elemeztek a kutatók, amelyek egy egész sor diszciplínába tartoztak: volt közöttük archeológiai, kriminológiai, gazdasági, pszichológiai tanulmány, Krisztus kora előtt 10 000 évvel történt eseményekről és a jelenről szóló. A nyers adatokat egységes módszerrel kiválogatták, elemezték, keresve a kockázat mértékét, amivel az erőszak megnövekszik melegebb, csapadékosabb időjárásnál.

Azt találták, hogy a normálistól való kis eltérés a hőmérsékletben (az a 2 Celsius fok, amit az éghajlatváltozási panel ‘beígér’ a 21. században) vagy a csapadékban megnöveli a lázadások, polgárháborúk, etnikai összetűzések kockázatát, átlagosan 14%-kal. Gyilkosság, erőszak a személyek közötti viszonylatban 4%-kal emelkedik – a hőmérséklet emelkedése miatt.

“Azt gondoltuk, hogy ha összegyűjtjük a kutatásokat, kirajzolódik majd egy oki kapcsolat a klímaváltozás és az emberi konfliktusok között” – magyarázza  Solomon Hsziang, (Princeton Egyetem). “Hogy van-e kapcsolat a klíma és a konfliktusok között, többé nem kérdés. Most szeretnénk megérteni, mi okozza. Azután jöhet a hatékony ellenszer kidolgozása” – mondta  Hsziang, aki vezette a kutatást.

A tanulmányt a Science folyóirat tette közzé.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-08/pu-chl080113.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.