Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A ‘szeretethormon’ kiváltságos szerepben

Posted by Suggestor - 2013. augusztus 5. hétfő

Egy zajos, zsúfolt teremben nehézséget okoz odafigyelni az asztalunknál ülők társalgására. Az agyunk idegsejtjeinek el kell különíteni a nekünk szóló üzenetet a háttérzajtól. Ebben a feladatban tűnik ki az oxytocin, a ‘szeretethormon’.

Az oxytocin neurohormonként viselkedik az agyban: nemcsak a háttér zaját csökkenti, hanem egyúttal felerősíti a hallani kívánt jelet.

“Az oxytocinnak figyelemre méltó hatása van: nemcsak lecsendesíti a háttérzajt, de megnöveli a kívánt jel pontosságát. Kutatásunk megmutatja, hogyan erősíti fel a kívánt jelet, sőt, közvetve arról is ad felvilágosítást, hogyan megy vakvágányra a jel autizmus esetében” – magyarázza Richard W. Tsien, az idegtudományok professzora.

Az autista embereknek nehézséget okoz mások érzelmeinek felismerése, és könnyen elvonja a figyelmüket a környezetükből származó, irreleváns információ. Előző kutatások kiderítették, hogy az autista gyerekeknek alacsonyabb az oxytocinszintjük, és mutációk vannak az oxytocin receptor génjében.

Ez a mostani kutatás harminc éve közreadott eredményekre épít. Genfi kutatók mutatták ki, hogy az oxytocin a hippocampusban (a memória és a tanulás területe) tevékeny, stimulálja az idegsejteket (a gátló interneuronokat), amelyek olyan kémiai anyagot (GABA) bocsátanak ki, amely csillapítólag hat a piramissejtekre.

“Ebből a régi kutatásból azt feltételeztük, hogy az oxytocin az agyi áramköröket minden módon tompítani fogja, a háttérzajt is elcsendesíti meg a kívánt jelet is. Ehelyett azt találtuk, hogy az oxytocin megnövelte a jel megbízhatóságát – ami ugyan jó  az agyműködés szempontjából, de teljesen váratlan volt” – magyarázza Dr. Tsien.

Rágcsáló modellen oldották meg a rejtélyt: hogyan tudja az oxytocin egyszerre a háttérzaj eljutását gátló sejteket is működésbe hozni és a kívánt jelet továbbító piramissejtek működését is fölerősíteni.

A kutatók azt találták, hogy a gátló idegsejtek a folyamatos működéstől, ami a háttérzajt csökkenti, egyúttal ki is fáradnak: amikor érkezik a stimulus, a fáradt szinapszisok kevesebb GABA-t bocsátanak ki, és a piramissejtek izgalma nem csökken jelentősen.

“Egy erősebb jel és egy csendesebb háttérzaj – az oxytocin akciójának következménye. Korai volna még arról beszélni, hogy az oxytocin hiánya miként befolyásolja az autizmus rendellenességet, de azt elmondhatjuk, hogy egy természetes neurohormon felerősíti az agyi áramköröket, hogy meghalljuk a kívánt jelet, és elcsendesíti a háttér zaját.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-08/nlmc-srp080213.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.