Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nehezebb a higanyt eltakarítani a környezetből, mint eddig gondolták

Posted by Suggestor - 2013. augusztus 6. kedd

A higany sorsát kutatók úgy képzelték, hogy a baktériumok nem tudják az elemi higanyt átalakítani metilhigannyá, mert az párolog és kevéssé reakcióképes. Úgy vélték, ahelyett, hogy mérgezőbb alakot öltene az elemi higany, átbuborékol a vízen, és szétoszlik. A higany-oxidot elemi higannyá változtatva, remélték, hogy el lehet hárítani a metilhigany keletkezésének – a mérgezésnek – veszélyét az élővizekben.

Az Oak Ridge National Laboratory-nak több tudományág képviselőiből álló kutatócsoportja azonban felfedezett két fontos gént, amelyek a baktériumokban a higany-oxid metilhigannyá való átalakításáért felelősek.

A metilhigany idegméreg, képes áthatolni a bőrön, nagyobb adagban agykárosodást, izomszövet károsodást, bénulást okoz.

A higany is toxikus anyag. A szén elégetésével, ipari folyamatokkal, vulkánkitörésekkel kerül ki a környezetbe, ahol különböző formákban megtalálható az élővizek üledékeiben, magukban az élővizekben. Az erősen mérgező metilhigany felhalmozódik a vízi élőlényekben, a táplálékláncban, különösen a nagy halakban.

Az Oak Ridge National Laboratory kutatásai arra irányulnak, hogy kiderítse, mikor, hol és miért termelnek metilhiganyt a baktériumok.

“Mikroorganizmus közösségek együttes tevékenységeként, oxigénhiányos környezetben jön létre elemi higanyból a metilhigany” – mondja a kutatásvezető Baohua Gu. “Némely baktériumok elvesznek egy elektront az elemi higanyból, higany-oxidot létrehozva, míg mások hozzáadnak egy metilcsoportot, így metilhigany keletkezik.”

“Általában véve, kutatásunk segít megérteni, mikor és hogyan termelhetnek metilhiganyt a baktériumok. Ha megértettük a folyamatot, akkor kezdhetünk hozzá a higanyszennyezés elleni küzdelemhez” – fűzte hozzá Liyuan Liang, a higanykutatási program igazgatója.

Forrás: http://www.ornl.gov/ornl/news/news-releases/2013/ornl-research-reveals-new-challenges-for-mercury-cleanup

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: