Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az extrém időjárás erősíti a klímaváltozást

Posted by Suggestor - 2013. augusztus 15. csütörtök

Tartós szárazság, hőhullámok, heves zivatarok, erős viharok egyre gyakoribbá válhatnak. Az, hogy ezek az időjárási események több CO2-t szabadítanak-e fel a szárazföldi ökoszisztémákból, ezzel megerősítik-e a klímaváltozást, megválaszolatlan kérdése volt a klímakutatásnak.

A Max Planck Intézet jénai Biogeokémiai Intézete a kérdésre válaszul felfedezte, hogy a szárazföldi ökoszisztémák körülbelül 11 milliárd tonnával kevesebb széndioxidot nyelnek el az extrém időjárási események éveiben. Ez a mennyiség az évi globális széndioxid-emisszió harmadával egyenlő.

2003-ban Közép- és Dél-Európát hőhullám sújtotta. Ez volt az első olyan nagy kiterjedésű extrém időjárási esemény, amikor a tudósok részletesen leírták, hogyan érintette a hőség és a szárazság a karbon-ciklust (a földi ökoszisztémák és az atmoszféra közötti széndioxid-cserét).

A mérések azt mutatták, hogy az extrém időjárási esemény sokkal nagyobb hatással volt a karbonciklusra, mint azt gondolták: a szárazság, a hőhullámok és a viharok meggyengítették a földi ökoszisztémák kiegyenlítő hatását a klíma-rendszerre.

Az utóbbi 50 évben a növények és a talaj a 30%-át vették fel annak a széndioxidnak, amit az emberiség bocsátott a légkörbe – elsősorban a fosszilis üzemanyagok elégetésével.

A feltételezés, hogy az extrém időjárási események hatását a karbon-ciklusra alulbecsülték, nyolc ország tudósait arra késztette, hogy beindítsák a CARBO-Extreme Projektet.

Szisztematikus elemzésnek vetették alá – a különféle extrém klímaeseményeknek kitett – erdőket, mocsarakat, füves sztyeppéket és a szántóföldeket szerte a világon.

A nemzetközi kutatógárda figyelemmel kísérte az 1982 és 2011 között készült műholdas felvételeket: mennyi fényt nyelnek el a növények a területen, ebből képet kaptak a kérdéses terület ökoszisztémájának biomassza termeléséről – az extrém esemény alatt és után. Továbbá 500 mérőállomás adataiból megtudták a széndioxid-koncentrációt és a légmozgást néhány méterrel a föld felett, illetve az erdő lombkorona-szintjében. Ebből kiszámították, mennyi széndioxidot nyelt el, illetve bocsátott ki az ökoszisztéma.

Majd az adatokat betáplálták egy számítógépes modellbe, ezzel kalkulálták ki az extrém időjárás globális hatását a karbon-egyenlegre. A modell kimutatta, hogy a hatás valóban extrém: átlagosan a vegetáció 11 milliárd tonnával kevesebb széndioxidot képes elnyelni, mint amikor nincsenek extrém időjárási események. “Ez durván számítva a szárazföldi környezet szén-elnyelésének mennyiségével egyenlő” – magyarázza Markus Reichstein, a Max Planck Intézet jénai igazgatója. “Semmiképpen sem elhanyagolható.”

Az aszályok különösen keményen sújtják a növényzetet

Az extrém szárazság rendkívüli módon csökkenti az erdők, rétek, mezőgazdasági földek szén-elnyelésének mennyiségét.

“Úgy találtuk, hogy nem az extrém hőség okozza a legtöbb problémát a karbon-egyenlegben, hanem a szárazság.”

A szárazság nem csak közvetlenül károsítja az erdőt, hosszú távú hatása van: kevésbé ellenállóvá teszi a kártevőknek és a tűznek. Ezen kívül az erdő sokkal lassabban újul meg a tűzkár vagy viharkár után, mint más ökoszisztémák.

Igazán komoly károkat azonban a földrengések, lavinák, hegyomlások, és más katasztrófák okoznak a szén-elnyelést illetően. Ez azt jelenti, hogy néhány nagy esemény dominál, míg a gyakoribb, kisebb események  kevésbé jelentős szerepet játszanak. Az időjárási extremitások egyelőre nagyon ritkák – de több kutatásra van szükség, mondják a kutatók.

A kutatás azonban azt mutatja, hogy az időjárási extremitásoknak messzire nyúló következményeik vannak.

“Azzal, hogy az extrém klímaesemény csökkenti a szárazföldi ökoszisztéma által elnyelt szén mennyiségét, és a légkörben lévő széndioxid tovább növekszik, több extrém időjárást eredményezhet. Ön-megerősítő hatása lehet.”

Forrás: http://www.mpg.de/7501454/weather-extreme_carbon-cycle_cimate-change

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: