Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hogyan vezetett több, mint 100 földrengéshez a hidraulikus repesztéses (fracking) gázkitermelés?

Posted by Suggestor - 2013. augusztus 20. kedd

Youngstown lakói (Ohio) soha nem tapasztaltak földrengést – 1776 óta, amióta feljegyzések vannak a rengésekről. 2011. januárjától azonban 109 esetben rengett a föld.

A Geophysical Research – Solid Earth folyóiratban megjelent tanulmány szerint ez a hidraulikus repesztéses gázkitermelésnek tudható be.

2010 decemberében megépült a Northstar 1-es kút, amely a gázkitermelésnél keletkezett szennyvizet pumpálja a földbe – az Ohióval szomszédos államból, Pennsylvaniából, és működésbe lépett. A következő évben a szeizmométerek Youngstownban és környékén 109 rengést mértek, a legerősebb, amit 2011. december 31-én mértek, 3,9 erősségű volt.

A kutatók elemezték a Youngstown-i földrengéseket, és úgy találták, hogy keletkezésük, abba maradásuk, aktivitásuk időleges hiánya mind a Northstar 1-es kút működéséhez köthető. Az első rengés a városban 13 nappal azután kezdődött, mint a szennyvíz bepumpálása a föld alá. A földmozgás röviddel azután megszűnt, hogy az Ohio-i Természeti Erőforrások Minisztériuma bezáratta a kutat – 2011 decemberben.

A rengésekben a szünetek az ünnepekhez kapcsolódtak: a Memorial Day-hez, Július 4-hez, a Labor Day-hez, a Thanksgiving-hez, és a többi olyan naphoz, amikor a víz injektálása átmenetileg szünetelt.

“Az elmúlt években a palagáz – hidraulikus repesztéssel – való kitermeléséhez kötődő szennyvíz mennyisége folyamatosan növekszik az Egyesült Államokban. Földrengést az váltott ki, amikor ezt a szennyvizet egy mély kútba injektálták Youngstownban (Ohio) 2011 januárjától 2012 februárjáig. Megtaláltuk az összefüggést a Northstar 1 kútba való mély injektálás és a földrengések keletkezése, illetve megszűnése között. A rengések egy felszín alatti törésvonal köré szerveződtek, az injektáló kút közelében. Ezeket a sokkoló hatásokat valószínűleg a szennyvíz-injektálás nyomásnövekedése okozta, amitől elmozdult a törés” – magyarázza Dr. Won-Young Kim.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-08/w-hsf081913.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s