Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az emberiség története a kölcsönösségen alapul

Posted by Suggestor - 2013. augusztus 21. szerda

Egy meta-analízis (megjelent tanulmányokban szereplő, összevont adatok elemzése) szolgáltatott bizonyítékot arra, hogy a kölcsönösség jelen van mind a majmok, mind az emberszabásúak, mind az emberek élelem-megosztásában.

“A reciprocitás (a kölcsönösség) magyarázza az élelem megosztását az embernél és a főemlősöknél, függetlenül a rokonságtól” – mondják Adrian Jaeggi és Michael Gurven, antropológusok (University of California – Santa Barbara).

“A meta-analízis rávilágított, hogy kölcsönösségről van szó mind az ember, mind más főemlősök (élelem)megosztásában, ami akkor is szignifikáns maradt, ha egyéb tényezőket is, mint a rokonságot, a dominancia-viszonyokat, a térbeli közelséget is figyelembe vettük. Mindezeket tekintetbe véve, nem találtunk lényegi különbséget az emberek, majmok és főemlősök közötti viszonyokban” – mondta Jaeggi.

Viszont, jegyezte meg Jaeggi, az emberek élelmet élelemért cserébe szoktak adni, míg az emberszabású majmok az élelmet más szolgáltatásra cserélik, például bundatisztogatásra vagy támogatás megszerzésére a dominanciáért vívott küzdelemben.

“Eredményeink azt támogatják, hogy egy másiknak nyújtott előny az előnyt adónak is kedvező: vagy azért, mert aki kap, az genetikailag rokona vagy azért, mert végső soron vissza fogja kapni az előnyt. Természetesen, az, aki ad, nem gondol tudatosan az előny megtérülésére.”

A természetes szelekcióval az emberek történetileg úgy fejlődtek, hogy érzelmi kapcsolatokat alakítsanak ki másokkal, és hosszú távú kapcsolatokat ápoljanak, amelyen belül mindenkinek előnyös a kölcsönösség. “Ezt megtámogatta a kutatás: több fajnál kifejlődött az idők folyamán a kölcsönösség.”

“Az ember és más főemlősök hosszú távú, kölcsönösen előnyös kapcsolatokat építenek ki, amelyben az előnyök, amit másoknak adtak, megtérülnek. Ismétlem, ez nem jelenti azt, hogy az élelmet azzal az elvárással osztották meg, hogy visszakapják. Egy egyszerűbb mechanizmus lépett a helyébe, a barátokkal megosztják az élelmet.”

Az embernél táplálékcsere fejlődött ki – ennek oka az lehetett, hogy a vadászó-gyűjtögető életmódot folytató emberek zsákmánya esetleges, nem megjósolható. Ha a vadászat sikeres, bőség van, amit meg lehet osztani másokkal. A begyűjtött gyümölcsből is lehet részesíteni másokat. A kölcsönös megosztás olyan, mint a tartalékképzés hiány esetére, biztosítja, hogy senki ne maradjon éhen.

“A táplálékmegosztás nem csak növelte az emberi jólétet. Az ember fennmaradása sohasem lett volna lehetséges megosztás nélkül. Nem véletlen egybeesés, hogy a megosztás a legrégebb óta fennálló és legstrukturáltabb dolog az emberek között. Az emberi gazdaság a kölcsönös függőség magas fokával jellemezhető.”

A főemlősök között azonban az élelemmegosztás a luxus-kategóriába tartozik: gyakorta monopolizálják a magas rangú, domináns egyedek. Ők az élelemért cserébe szolgáltatást várnak: bundatisztogatást vagy támogatókat (koalíciót). Azoknál a fajoknál, ahol a koalíciók fontosak a dominancia eléréséhez, például a csimpánzoknál, az élelemmegosztás sokkal gyakoribb, mert a dominánsoknak szükségük van támogatókra. A megosztás tehát megerősíti a közösségben a kapcsolatokat, de a segítő viselkedés szintje és diverzitása behatárolt, az embernél tapasztalthoz viszonyítva.

“Az élelemmegosztáson, a bizalmon és a hírnéven keresztül a kockázatok különféle típusainak kezeléséhez kapott az ember közösségi eszközöket – nemcsak a vadászat-gyűjtögetés napi eredményességéhez vagy eredménytelenségéhez, de megszakadásához is: balesethez, betegséghez, váláshoz, halálhoz. A megosztás, tehát, központi szereplő az emberiség történetében: a gyermekek függőségétől a generációk közötti támogatásig, a munkamegosztásig, a kooperációig és az emberi élettartam kiterjesztéséig.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-08/uoc–uas081913.php

Egy hozzászólás to “Az emberiség története a kölcsönösségen alapul”

  1. Köszönet a publikációért, cikk másodközlése (forrásjelöléssel) megtalálható az Alternatív Gazdaság Lexikonban is, melynek célja hogy szemléleti segítséget nyújtson felelős gazdálkodási modellek és gyakorlat kialakításához.
    http://hu.alternativgazdasag.wikia.com/wiki/Az_emberis%C3%A9g_t%C3%B6rt%C3%A9nete_a_k%C3%B6lcs%C3%B6n%C3%B6ss%C3%A9gen_alapul

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.