Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A fukushimai helyzet sokkal rosszabb, mint ahogy elhitetik velünk

Posted by Suggestor - 2013. augusztus 23. péntek

Mycle Schneider, független nukleáris szakértő, aki korábban Franciaországnak és a német kormánynak volt a tanácsadója állítja ezt: víz szivárog az óriás tartályokból – és mindenhonnan – a telephelyen, a repedéseken keresztül az atomerőműből – és nincsenek pontos számok a radioaktív sugárzás szintjéről.

Eközben a japán nukleáris hatóság elnöke is azt nyilatkozta, hogy fél, további szivárgások lesznek.

A japán atomenergia ügynökség az esemény veszélyességi szintjét egyes fokozatról hármas fokozatúra emelte.

Több nukleáris szakértő aggódik: a probléma mélyebb, mint azt a Tepco (Tokyo Electric Power Company) vagy a japán kormány kész elismerni. Aggódnak az óriási mennyiségű víz miatt, amit a reaktor hűtésére használtak, és amit most helyben tárolnak. Több, mint 1000 tartály épült a baleset óta, kapacitásuk 85%-ban kihasznált, és minden áldott nap újabb 400 tonna vizet kell tárolniuk.

“A vízmennyiség, amit kezelniük kell, abszolúte gigantikus” – mondja Mycle Schneider. “Ami ennél is rosszabb, az, hogy a víz mindenhonnan szivárog, nem csak a tartályokból. Folyik az alapzatból, a repedésekből. Sokkal rosszabb a helyzet, mint ahogy elhitették velünk.”

Schneider a vezető szerzője a World Nuclear Industry-nak készülő helyzetjelentésnek.

A sajtótájékoztatón Shunichi Tanaka, a japán nukleáris felügyelet vezetője úgy tűnt, hitelt ad Schneider aggályainak, azt mondta, aggódik a további szivárgások miatt.

“Feltételeznünk kell, hogy ami egyszer megtörtént, újra megtörténhet, és fel kell készülnünk további szivárgásra. Olyan szituációban vagyunk, amikor nincs idő arra, hogy vesztegessük” – jelentette ki a riportereknek.

A Tepco folyamatosan tagadja, hogy a víz a tengerbe szivárogna, és ez több kutatót is irritál.

Dr. Ken Buesseler, a Woods Hole Oceanographic Institution főmunkatársa megvizsgálta a tengert Fukushima körül. Azt mondta: “Csernobil több szempontból is egy egyhetes robbanásos tűzeset volt, nem fenyegette az óceánt.”

“Már 2011 óta mondjuk, hogy a reaktor továbbra is szivárog, akár az épületek, akár a talajvíz, akár az új tankerek eresztenek. Lehetetlen az összes radioaktív vizet ott tárolni. Ha pedig egyszer bekerül a talajvízbe, nem lehet megállítani. Kiszivattyúzhatják a vizet, de hány tartályt lehet tárolni az üzemben?”

Néhány tudós amiatt is aggódik, hogy a hatalmas mennyiségű vízzel mi lesz egy újabb földrengéskor.

“Legnagyobb aggályunk: mi lesz, ha néhány mobilabb izotóp, mint a stroncium 90, kiszabadul a talajvízbe” – mondta Dr. Buesseler. “Kijut az óceánba, azután akkumulálódik a halakban, és újabb egészségproblémát okoz.”

A kiégett fűtőelemeket, amelyeket jelenleg a telephelyen tárolnak – hűtenek – egy hideg vizes medencében, szintén problémaként emlegetik egyes tudósok. Mycle Schneider azt mondja, ezekben több a radioaktív cézium, mint  ami a csernobili robbanáskor a levegőbe került.

“Semmi garancia arra, hogy nincsen repedés az üzemanyag-medencék falában. Ha betör a sós víz, az acélcsövek korrodálódnak. Felrobbanhatnak a falak, és semmit sem lehet látni, nem lehet eléggé közel menni a medencéhez.”

A “romló fukushimai helyzet” arra indította a volt svájci japán nagykövetet, hogy a Tokiói Olimpiai Játékok ígéretének visszavonására szólítson fel. Az ENSZ főtitkárához írott levelében Mitsuhei Murata azt írja, hogy a Tepco által közzétett sugárzási adatok nem megbízhatóak, és ő maga rendkívül aggódik, hogy senki nem észleli a veszélyt sem Japánban, sem külföldön.

Ezt a nézetet osztja Mycle Schneider is, aki nemzetközi megoldásra szólít fel Fukushima-ügyben.

“A japánoknak probléma, hogy segítséget kérjenek. Nagy hiba, mert szükségük van rá.”

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-23779561

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.