Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Miért üvöltenek a farkasok?

Posted by Suggestor - 2013. augusztus 25. vasárnap

Amikor egy alomnak egyik tagja elhagyja a csapatot, az ott maradó farkasok üvölteni kezdenek. Nem nyugtalanságukban  teszik, hanem a társukhoz fűződő kapcsolatuk minősége határozza meg a hangadásuk módját  – mondják az ausztriai Wolf Science Center (Farkaskutató Tudományos Központ) tudósai, akik két alomból származó, kilenc farkassal folytatott kísérletükből vonták le a következtetést.

“Eredményeink arra engednek következtetni, hogy a társas viszonyok magyarázzák a variációkat az üvöltésben, nem a farkasok érzelmi állapota” – mondta Friederike Range. “Ez azt jelenti, hogy bizonyos fokig képesek rugalmasan változtatni a hangadáson.”

“A tudósok nagyon keveset tudnak arról, miért adnak hangot és miért olyan hangot adnak az állatok. Vajon ezek kontrollálatlan érzelmi reakciók? Vagy meg tudják változtatni a hangadásukat (a vokalizációjukat) a kapcsolataik saját értelmezése szerint?”

A Wolf Science Centerben a gondozók egy-egy farkast pórázon sétálni szoktak vinni – de egyszerre csak egyet. Ilyen alkalmakkor az otthon maradó alomtársak mindig üvöltenek.

Hogy jobban megértsék, miért teszik ezt, Range és munkatársai megmérték a farkasok hormonszintjét. Közben gyűjtötték az információt arról is, melyik farkas milyen rangú a csoportban, és kik a kedvenc társai. Feljegyezték azt is, mi volt a reakciójuk az alomtársaknak, amikor egy-egy farkast elvittek sétálni.

A megfigyelések azt mutatták, hogy azok a farkasok többet üvöltenek, amelyek jó barátságban voltak azzal, aki elhagyta a csapatot, de akkor is többet üvöltöttek, ha magas rangú volt a farkas, aki elment. Ellenben az üvöltés mennyiségét nem támasztotta alá a kortizon szint: nem voltak stressz alatt.

“Adataink azt mutatják, hogy az üvöltés nem egyszerűen stresszre adott válasz, nem arra adott reakció, hogy elválasztották közeli társától, sokkal rugalmasabban használják a farkasok – kapcsolattartásra és talán arra is, hogy segítségére legyenek a hazatalálásban.”

A tanulmány a Current Biology című folyóiratban jelent meg.

Forrás: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/08/130822122804.htm

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.