Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A savas esőktől lúgosabbak a folyók

Posted by Suggestor - 2013. augusztus 28. szerda

Az USA keleti részén a legtöbb folyó mára megváltoztatta a kémiáját – lúgosabb lett.  Ez a levegőszennyezés öröksége – mondják a kutatók, és megvan a következménye a városok vízellátására, a vizek élővilágára is.

Az utóbbi 25-60 évben a megvizsgált 97 folyónak kétharmada jelentős mértékben lúgosabbá vált. A lúgosság semlegesíti a savat,  de ha túlzott mértékű a lúgosság, ammónia keletkezik, és virágzik tőle az alga, romlik a vízminőség, károsodnak a vízi élőlények. A növekvő mértékű lúgosság megkeményíti az ivóvizet, lerakódik a csövek falára, és csak költségesen rendbe hozható károkat okoz az infrastruktúrában.

Bármennyire is furcsán hangzik, a növekvő lúgosságnak az emberi tevékenység az oka, amely savas körülményeket hoz létre. A savas esők, a savas meddőhányók és a mezőgazdaságban felhasznált műtrágyák gyorsítják föl a folyamatot: a mészkő és más karbonátos kőzetek lebontását, sőt akár a betont és a cementet is. Ennek eredményeként az alkálikus anyag kimosódik a hegyek kőzeteiből, és belekerül a patakok, folyók vizébe.

A kutatás arra jutott, hogy a vízgyűjtők geológiája a legbiztosabb előrejelzője a folyó lúgosodásának. Az a folyó, amely a vizét a porózus mészkőből vagy más karbonátkőzetből nyeri, lúgosabbá válik. A leggyorsabban azok a magasan
fekvő helyeken fakadó vizek lúgosodtak, ahol krónikusan ki voltak téve savas szennyezésnek.

Erősebben savasnak bizonyultak azok a folyók, amelyek Washingtonnak, Philadelphiának, Baltimore-nak, Atlantának és más nagyvárosoknak szállítják az ivóvizet – mégpedig a savas esők, az urbanizáció és a nagy felületeken levő beton és cementborítások miatt…

Az Appalache-hegységben eredő patakok különösen érzékenyek: a folyamatos itt az ipari expozíció, és vékony a talajréteg, a lejtők erodálódnak.

A lúgosság nagymértékű változása a patakokban és a folyókban a kutatókat is meglepte:

“Ez is példája annak, milyen mélyreható változást képes előidézni az ember a természeti rendszerekben. A politikusok és a nagyközönség azt hiszik, elmúlt a savas esők problémája, de ez nem így van” – állapítja meg Gene Likens, ökológus. “A savas eső kioldotta a lúgos kémhatású kőzetekből a kalciumot a vízgyűjtő területeken, ezzel hozzájárult folyóink hosszú távú lúgosodásához. Mindezt két évtizeddel azután, hogy a savas esőket okozó légszennyezést a szövetségi állam szabályozta.”

“Amit itt látunk, több, mint ötven év szennyezésének öröksége. Ezek a rendszerek nem regenerálódtak. A folyók elhúzódó lúgosodása az USA kiterjedt részén tapasztalható. Hány évtizeden át fog tartani? Nem tudjuk a választ” – mondja Sujay Kaushal, társszerző.

A tanulmányt az Environmental Science and Technology folyóirat közölte.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-08/cioe-euw082613.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.