Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Egy hordó olaj vagy gáz = tíz hordó használhatatlan hulladékvíz

Posted by Suggestor - 2013. augusztus 29. csütörtök

A globális víz-krízis csak annyira számít az olaj- vagy gázkitermelőnek, hogy nehézségbe ütközik elhelyezni a keletkezett hulladékvizet – vagy  költséges újrahasznosítani.

Márpedig a sós hulladékvíz nagyon sok, bármelyik kitermelési módszernél.

Yongkoo Seol és Jong-Ho Cha feltaláltak egy olyan módszert a hulladékvíz hasznosítására, amivel a só 90 százalékát ki tudják vonni, így alkalmassá teszik ivóvíznek vagy öntözővíznek való felhasználásra.

Az olaj- vagy gázkitermelésnek, beleértve a hidraulikus repesztéses eljárást is, a mellékterméke a nagy sótartalmú szennyvíz. Ezekkel a kitermelési eljárásokkal csaknem 10 hordó sós vizet ‘termelnek’ minden egyes hordó olajjal.

Nagy szükség van a vízre, a jövőben egyre inkább, különösen a vízhiányban szenvedő régiókban, csakhogy a hagyományos módszerekkel és gazdaságosan nem lehetett ezt a vizet sótalanítani.

Seol és Cha találtak egy alternatív módszert, ami ígéretesnek tűnik: a ‘gáz-hidrát sótalanítót’. A gáz-hidrát csak vizet és gázt tartalmaz. Amikor a hidrát létrejön, a sók és más szennyezőanyagok hátramaradnak. Azután a hidrát lebomlik, gázra és vízre.

Azonban a gáz hidrát előállításához, amit a sótalanításhoz használnak, a víz költséges hűtésére van szükség: a vizet -2 Celsius fokra kell hűteni. Van olyan verzió is, ami a természetes metángáz hidrátokkal, a mélyből felhozott jégkristályokkal, amelyek közepében metángáz molekula van, operál, azok ugyanis maguktól azonnal lángra lobbannak, mihelyt a felszínre hozzák őket.

A két feltaláló kifejlesztett és laboratóriumban tesztelt egy új típusú gáz hidrát sótalanító technikát. Hidrátot képeztek vízből és széndioxidból, ciklopentán és ciklohexán gázzal, amivel hatékonyabban működik a módszer: a só 90 százalékát képes eltávolítani, szemben a korábbi technikával, amelyikkel csak 70 százalékát. Ez a folyamat közel szobahőmérsékleten működik, ami csökkenti a hűtési szükségletet, és ezzel a költségeket.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-08/acs-uaf082813.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: