Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Egészben, rostostul egészséges enni a gyümölcsöket, nem csak a gyümölcs levét fogyasztani

Posted by Suggestor - 2013. augusztus 31. szombat

“A gyümölcsöket ajánlják a cukorbetegség megelőzésére, de a korábbi kutatások vegyes eredményt hoztak a teljes gyümölcsfogyasztást illetően. Eredményeink bizonyítékul szolgálnak, hogy bizonyos gyümölcsök speciálisan jótékony hatásúak a cukorbetegség kockázatának csökkentésében” – mondja a British Medical Journalban megjelent tanulmány egyik szerzője, Qi Sun (Brigham and Women’s Hospital).

A szerzők három hosszú távú kutatás adatait gyűjtötték össze (Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study II., és Health Professionals Follow-up Study), összesen nagyjából 188 000 résztvevővel. A résztvevők a felmérés kezdetén egészségesek voltak, a kutatás ideje alatt 12 200-nál fejlődött ki diabétesz.

Megnézték a kutatók az össz-gyümölcs fogyasztást, és egyes gyümölcsökét is, továbbá a gyümölcslevek fogyasztását. Azoknak, akik az egész gyümölcsöt ették (különösen az áfonyát, a szőlőt és az almát), csökkent a kockázatuk a 2. típusú cukorbetegségre (23%-kal), akik viszont napi rendszerességgel gyümölcslevet fogyasztottak, növekedett a kockázatuk: 21%-kal.

A gyümölcsök glikémiás indexe* nem bizonyult jelentősnek abban, hogy mennyire növeli a 2. típusú cukorbetegség kockázatát.

*glikémiás index: azt méri, milyen gyorsan emeli meg az illető táplálék a vércukor-szintet

Viszont a gyümölcslevek magas glikémiás indexe megmagyarázhatja (ha nem elég magyarázat az, hogy gyorsan keresztülmegy az emésztőrendszeren a gyümölcslé, mert nem tartalmazza a rostot), miért van összefüggés a gyümölcsléfogyasztás és a 2. típusú cukorbetegség kifejlődése között.

“Adataink támogatják a gyümölcsfogyasztást, de nem támogatják a gyümölcslé fogyasztását – a cukorbetegség megelőzésében” – foglalta össze a vezető szerző Isao Muraki (Department of Nutrition – Harvard School of Public Health).

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-08/hsop-ewf082613.php

Reklámok

2 hozzászólás to “Egészben, rostostul egészséges enni a gyümölcsöket, nem csak a gyümölcs levét fogyasztani”

  1. Your style is so unique compared to other folks I’ve read stuff from.
    Thanks for posting when you’ve got the opportunity,
    Guess I will just bookmark this blog.

  2. uniohid said

    “Megnézték a kutatók az össz-gyümölcs fogyasztást, és egyes gyümölcsökét is, továbbá a gyümölcslevek fogyasztását. Azoknak, akik az egész gyümölcsöt ették (különösen az áfonyát, a szőlőt és az almát), csökkent a kockázatuk a 2. típusú cukorbetegségre (23%-kal), akik viszont napi rendszerességgel gyümölcslevet fogyasztottak, növekedett a kockázatuk: 21%-kal.”

    Jó hír, bár a szőlő meglepő !

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s