Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Új fényben a metabolikus betegségek – és a környezeti szennyezők hosszú távú hatása

Posted by Suggestor - 2013. augusztus 31. szombat

Ha helyesen táplálkozik és rendszeresen edzi magát, és mégsem lát javulást az egészségében, annak egyik oka a szennyezés lehet:  az, amit a táplálékával megeszik – írja a Kísérletes Biológia (Federation of American Societies for Experimental Biology – FASEB), a folyóiratában.

“Ez a kutatás bizonyítékát adja, hogy újra kell gondolnunk a kockázatkezelést, főként amikor az emberi populáció ezernyi vegyületnek van kitéve, alacsony koncentrációban. A szennyező anyagok reális keverékének egészségünkre gyakorolt hatását is tesztelni kell” – lép föl a táplálékban levő szennyező anyagok ellen Brigitte Le Magueresse-Battistoni, a Francia Egészségügyi és Orvosi Kutatási Intézet (INSERM) munkatársa.

“Valójában, egy szennyező vegyület lehet, hogy egészen más hatást gyakorol az egészségre, amikor más szennyező vegyületekkel keveredik. Kutatásunk a táplálék és élelmiszer-biztonságra megszívlelendő ajánlásokat tartalmaz. Azonkívül, új fénybe helyezi a metabolikus betegségek kifejlődését – és a környezeti élelemszennyezés összefüggését.”

Az INSERM munkatársai két csoport elhízott egeret etettek magas zsír- és cukortartalmú táplálékkal. Az egyik csoport minden alkalommal nagyon alacsony dózisú szennyezőanyag-koktélt is kapott a táplálékában. A szennyezőanyag-keveréket egész életükön át ették: a fogamzás előtti időszaktól felnőttkorig.

Bár a kutatók nem vették észre, hogy a szennyezőanyag-keverék bármiféle toxicitást vagy súlynövekedés-többletet okozott volna annak a csoportnak, amelyik kapta, a glükóztolerancia romlását figyelték meg a nőstény egereknél, amely az inzulin-jelútnak a romlását mutatja. A kutatási eredmények arra engednek következtetni, hogy a szennyezőanyag-keverék csökkentette az ösztrogén aktivitását a májban, megnövelve egy enzim aktivitását.

A hím egereknél a változások nem érintették a glükóz-toleranciát, de rontották a májban a koleszterinszintézist és transzportot.

Ez a kutatás azt a koncepciót támogatja, amely szerint a szennyezőanyagok hozzájárulnak a krónikus betegségek előfordulásának nagy számához, beleértve a metabolikus betegségeket és a cukorbetegséget is.

“Ezek a kutatási eredmények megerősítik, amit már jó ideje tudunk: a szennyezés árt nekünk” – jelentette ki Gerald Weissmann, a FASEB Journal főszerkesztője. “De, ami ugyanolyan fontos, arra is rámutat, hogy a táplálékunkat szennyező anyagok egyenként való tesztelése és értékelése túlságosan leegyszerűsített dolog. Láthatjuk, hogy a ‘biztonságosnak’ mondott szennyezési szinten a szennyező anyagok együtt ‘működnek’, jelentős hatást gyakorolva az egészségre.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-08/foas-lo082913.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.